Er wordt deze maand volop gebiljart in Barchem (foto) en Ruurlo. Foto: Jan Hendriksen.
Er wordt deze maand volop gebiljart in Barchem (foto) en Ruurlo. Foto: Jan Hendriksen. Foto: Jan Hendriksen

Biljart kampioenschappen in Ruurlo en Barchem

beleven volgende week hun finaleweek

Ruurlo/Barchem – Zowel in Ruurlo als in Barchem vinden deze maand de jaarlijkse persoonlijke biljartkampioenschappen plaats. In Ruurlo wordt het toernooi voor de tweede maal georganiseerd. Barchem kent inmiddels al haar negende editie.

Door Jan Hendriksen

Er zijn tussen beide PK's enkele overeenkomsten, maar ook nadrukkelijke verschillen. De overeenkomsten: op beide toernooien wordt het spelsoort libré gespeeld en de finales vinden volgende week, in de laatste week van december plaats. De verschillen: In Barchem wordt het kampioenschap gedurende vier weken op een locatie (HCR In de Groene Jager) op vier tafels afgewerkt. In Ruurlo vinden de voorronden op vier locaties (De Tapperij, De Keizerskroon, De Noaber en 't Haantje met elk een tafel) en de finale bij De Tapperij op drie tafels plaats. In Barchem nemen in totaal 98 biljarters deel, in Ruurlo 56.
In Ruurlo startte het kampioenschap met 56 spelers verdeeld over acht poules van zeven spelers op 30 november. Er werd een halve competitie gespeeld in de Ruurlose lokaliteiten. Per poule plaatsten zich de beste drie spelers en de zes beste nummers vier. Op maandag 14 december werd begonnen met de tussenronde: hiervoor werden vijf poules van zes spelers samengesteld en per poule plaatsen zich de beste twee voor de finale. Deze finale word gespeeld De Tapperij. Hier worden drie biljarttafels opgesteld en worden op 22, 28 en 29 december de finalewedstrijden gespeeld in een halve competitie. Dus iedereen speelt tegen elkaar op 22 en 28 december vanaf 19.00 uur en op 29 december vanaf 18.00 uur. Ook vindt er een verloting plaats. Voor deze verloting zijn de prijzen aangeboden door de Ruurlose ondernemers. De hoofdprijs is een flatscreen tv gesponsord door Obbink elektronica, maar er zijn ook veel andere prijzen. De prijzen voor het toernooi zijn aangeboden door de Ruurlose horeca ondernemers. Hoofdsponsors van het kampioenschap zijn Autobedrijven Ruesink Citroen en Fiat en Autoschadeherstelbedrijf Rouwenhorst. Iedereen is van harte welkom om de finaleavonden te bezoeken. Aansluitend aan de laatste finaleavond worden de prijzen uitgereikt is bekend wie de titel overneemt van Johan Rouwenhorst de winnaar van 2014 en wie zich een jaar lang 'biljartkampioen van Ruurlo' mag noemen. Ook worden deze avond de winnaars van de verloting getrokken.
In Barchem bestaat naast het mannentoernooi (84 deelnemers, maar ook een vrouwelijk deelnemer: Ans Flierman) het toernooi ook uit een vrouwenklasse (7 deelnemers) en een jeugdklasse tot 23 jaar (zeven deelnemers). De halve finales vinden op maandag 28 en dinsdag 29 december (aanvang 19.00 uur) en de finales op woensdagavond 30 december (18.30 uur) plaats Organisatie door Biljartvereniging De Groene Jager.