Het Tine's Team van Tineke Essink uit Ruurlo dat deelneemt aan SamenlLoop voor Hoop. Foto: PR.
Het Tine's Team van Tineke Essink uit Ruurlo dat deelneemt aan SamenlLoop voor Hoop. Foto: PR. Foto: Jan Hendriksen

Tineke Essink neemt met 'Tine's Team' deel aan SamenLoop voor Hoop

Ruurlo - In augustus hoorde ze dat er in Berkelland een SamenLoop voor Hoop georganiseerd zou gaan worden. Omdat ze van zeer nabij meemaakte wat kanker met iemand doet besloot ze om een team mensen bij elkaar te verzamelen om deel te kunnen nemen aan dit unieke evenement dat volgend jaar op 11 en 12 juni plaatsvindt. Inmiddels heeft de Ruurlose Tineke Essink (52) een team van veertien personen bij elkaar weten te verzamelen. 'Tine's Team' bestaat uit familie, vrienden en buren.

Door Jan Hendriksen

"Op www.samenloopvoorhoop.nl/berkelland heb ik een actiepagina aangemaakt. Op deze pagina, genaamd Tine's actie, kan men lezen wat ons team tijdens de SamenLoop gaat doen om geld in te zamelen. Mocht men ons willen sponsoren dan kan dat ook via deze actiepagina", zo laat Tineke Essink enthousiast weten. De grote drijfveer om direct in te haken op dit evenement van het KWF was dat ze van zeer nabij meemaakte wat kanker met iemand doet. Tineke: "Iedereen kent in zijn of haar directe omgeving wel iemand die met deze verschrikkelijke ziekte wordt geconfronteerd. SamenLoop voor Hoop is een bijzonder evenement om stil te staan bij kanker en om het leven te vieren. Het is geen wedstrijd, maar een 24 uurs wandelestafette waarbij teamleden elkaar afwisselen (10 tot 15 personen per team). Er loopt steeds minstens één teamlid, als symbool voor de voortdurende strijd tegen kanker. Deelnemers hoeven dus geen getrainde lopers te zijn. De totale opbrengst komt ten goede aan wetenschappelijk kankeronderzoek dat door KWF Kankerbestrijding wordt gefinancierd." De Samenloop voor Hoop wordt georganiseerd door vrijwilligers uit heel de gemeente Berkelland en als locatie is voor sportpark De Bijenkamp gekozen vanwege de logistieke mogelijkheden die deze accommodatie biedt. Om een indruk te krijgen hoe een dergelijke activiteit wordt georganiseerd en beleefd wordt bezocht Tineke onlangs met een aantal teamleden de SamenLoop voor Hoop in Holten. En dat maakte grote indruk op haar en de teamgenoten. Ze hoopt dan ook dat meer Ruurlose teams gaan deelnemen aan het evenement.

Drie momenten
SamenLoop voor Hoop kent drie belangrijke momenten. De openingsronde, de kaarsenceremonie en de slotronde. In de openingsronde lopen (ex) kankerpatiënten (survivors) samen met hun dierbaren de eerste ronde op het parcours. Survivors zijn de eregasten tijdens het evenement. Een ander indrukwekkend moment is de kaarsenceremonie. Kopers van een kaarsenzak schrijven of tekenen hier een boodschap of wens op. Deze kaarsenzakken worden vervolgens langs het parcours gezet zodat de wandelaars gedurende de nacht omringd zijn door lichtjes. In de slotronde lopen alle deelnemers gezamenlijk nog één keer het parcours.

De SamenLoop voor Hoop in Eibergen wordt georganiseerd door KWF vrijwilligers uit Berkelland onder leiding van voorzitter Arthur Heister uit Ruurlo. Hij hoopt dat meer Berkellanders het voorbeeld van Tineke Essink gaan volgen. Heister: "Het is bij uitstek een evenement voor (sport)verenigingen, families en vriendenteams. Door samen te lopen en stil te staan bij kanker hopen wij met z'n allen zoveel mogelijk geld op te halen door bijvoorbeeld donaties, verkoop van eigengemaakte spullen, het verzorgen van een optreden of een zelfbedachte ludieke actie." Voor meer informatie: Arthur Heister tel. 06 20879031 of e-mail: berkelland@samenloopvoorhoop.nl en de website www.samenloopvoorhoop.nl/berkelland.