De brownies de tovertoetjes van een vijftal jeugdige Barchemers vond gretig aftrek bij het publiek. Foto: Jan Hendriksen.
De brownies de tovertoetjes van een vijftal jeugdige Barchemers vond gretig aftrek bij het publiek. Foto: Jan Hendriksen. Foto: Jan Hendriksen

Barchemers tonen culinaire creativiteit en kwaliteit tijdens Preuverieje

Barchem – Met de culinaire creativiteit en kwaliteit van de Barchemers zit het wel snor. Dat bleek zaterdagavond tijdens de derde editie van de Preuverieje op het nieuwe Dorpsplein. Van biologische pompoenensoep tot 'Drie in de pan' en van 'tovertoetjes' tot hazenpeper met aardappelpuree met spruitjes. Talloze Barchemers zorgden voor een eigen creatie. Ondanks de miezerige regen werd het een culinair feest.

Door Jan Hendriksen

De Preuverieje is amper halverwege of moeder Anneke en dochter Marjon Voskamp komen tot de conclusie dat de tien liter biologische pompoenensoep eigenlijk veel te weinig is voor deze avond. De soep vindt gretig aftrek bij het publiek. Over belangstelling hebben de vijf 'vrouwleu' uit het Zwiepsebroek ook niet te klagen voor hun creatie 'Drie in de pan'. De kleine pannenkoekjes die mijn moeder vroeger ook maakte vinden mede door het enthousiasme van de dames ook hun weg.

De geldelijke opbrengst is bedoeld voor de 'praalwagen' waarmee het Zwiepsebroek volgend jaar aan de optocht tijdens het Barchems Feest wil deelnemen. Ondertussen is het sonore geluid van een midwinterhoorn te horen. Maar dat blijkt een grote vergissing te zijn. Op een eenvoudige dunne pvc-buis evenaart Ron van Wessel het dragende geluid van dit kenmerkende het zelfgemaakte hamburgertjes en poffertjes is hun bijdrage. "We willen volgend jaar een nieuwe straatversiering tijdens het Barchems Feest. En hiermee geven we een aanzet", aldus Van Wessel. Twee van de zes mannelijke kookclubs die Hotel – Café - Restaurant (HCR).
In de Groene Jager rijk is presenteren zich ook tijdens het culinaire feest. De hazenpeper met aardappelpuree met spruitjes smaakt opperbest en ook de zalm met mosterd valt goed in de smaak. Dat doen ook de zelfgemaakte brownies de tovertoetjes van het jeugdige Barchemse vijftal Jette Bremer (10), Lonneke Heijink (12), Elke Holsbeeker (10), Jan Esselink (11) en Luuk Wiedemhoff (10). Naast al deze 'amateurs' waren ook professionals actief zoals onder meer Hotel De Lochemse Berg, Dorpshuis 't Onderschoer, HCR In de Groene Jager, Bakkerij Jansen en Eethuis De Kaleberg.

De organisatoren van Vereniging Contact Barchem keek terug op een zeer geslaagde derde editie.