Nieuwe seniorenvereniging Berkelland

ANBO leden zeggen massaal lidmaatschap op

BERKELLAND - Binnen de gemeente Berkelland wordt een nieuwe Onafhankelijke Senioren Vereniging Berkelland opgericht. Dit was het unanieme besluit vorige week van de bijna honderd aanwezige leden tijdens een buitengewone ledenvergadering van de Algemene Nederlandse Bond voor Ouderen afdeling Berkelland in 't Kulturhus in Ruurlo. Het bestuur onder aanvoering van voorzitter Hans van Ginkel van ANBO Berkelland - behalve penningmeester Henk van Leeuwen die voorlopig lid blijft om de nog lopende financiƫle handelingen voor de ANBO Berkelland af te kunnen afhandelen - zegt hun lidmaatschap van de ANBO op, evenals een groot deel van de aanwezige leden.

Door Jan Hendriksen

De nieuw op te richten Onafhankelijke Senioren Vereniging Berkelland is ontstaan uit pure onvrede over het gevoerde beleid van ANBO Nederland in de afgelopen maanden. Zo werd de bankrekeningen van alle ruim vierhonderd afdelingen geblokkeerd en was de ledenadministratie niet meer toegankelijk. Ook worden alle lokale afdelingen per 1 juli 2016 opgeheven en vallen alle leden rechtstreeks onder het hoofdbestuur.

Eventuele plaatselijke activiteiten moeten de leden dan individueel aanvragen bij het hoofdbestuur waarna beoordeeld wordt of deze activiteit gehonoreerd wordt en geld beschikbaar wordt gesteld. "We worden op deze manier uitgekleed, onmondig en stuurloos achtergelaten", aldus Hans van Ginkel tijdens de vergadering. Hij had uit voorzorg een 'aaltschep' en een flink stel wasknijpers meegebracht. "Vanmiddag trekken we een beerput los. En als je een beerput lostrekt stinkt het", zo hield Van Ginkel de aanwezigen voor.

De oprichting van de nieuwe onafhankelijke seniorenvereniging zal op korte termijn plaatsvinden. "Begin 2016 wordt er een begin gemaakt met de oprichting van een Federatie van Onafhankelijk Seniorenvereniging in Nederland. Binnen deze nieuwe vereniging is in principe alles onveranderd mogelijk en worden dezelfde faciliteiten gewaarborgd als die nu via de ANBO worden genoten", zo verklaarde Ruurloƫr Peter Hendriks die zich spontaan met een vijftal andere ouderen uit Berkelland beschikbaar stelde voor het bestuur van de nieuw te vormen seniorenvereniging.

Met de opzegging van het lidmaatschap van de Berkellandse ANBO leden gaat een kapitaal van ruim 30.000 euro verloren. Hans van Ginkel: "Het hoofdbestuur heeft beslag gelegd op onze gelden waarop zij totaal geen recht hebben. Als ANBO Berkelland krijgen we geld van de gemeente Berkellend die de gemeente beschikbaar stelt om het Flankerend Ouderen Beleid (FOB) in samenwerking met de gemeente uit te voeren.


Lees verder op pagina 3.