De verkeersregelaars halen de fietsen van de aanhangwagen. Foto: Jan Hendriksen.
De verkeersregelaars halen de fietsen van de aanhangwagen. Foto: Jan Hendriksen. Foto: Jan Hendriksen

'Fietstaxi' brengt fietsers, bromfietsers en scooters van de ene naar de andere halteplaats

Ruurlo - Om zo veilig mogelijk te kunnen werken is de parallelweg tussen Ruurlo en Borculo sinds begin vorige week helemaal afgesloten voor het verkeer. Fietsers worden daarbij met een zogenaamde 'fietstaxi' van de ene naar de andere halteplaats gebracht. Tijdens het wachten krijgen ze een appeltje of een flesje water van de uitvoerder en de provincie. De verwachting is dat de fietstaxi's nog tot eind dit jaar moeten rijden. De parallelweg tussen Ruurlo en de Nettelhorsterweg in Borculo krijgt een onder meer een nieuwe asfaltlaag en wordt heringericht.

Door Jan Hendriksen

Met de nodige souplesse maar in alle voorzichtigheid haalt Geert Romkema de scooter van Ellie Viscaal uit Ruurlo middels een speciale op- en afrij plaat van de aanhangwagen. Zo juist is de Ruurlose vanaf de parallelweg aan de Ruurloseweg ter hoogte van de Slinge in Borculo in een busje naar de 'halte' ter hoogte van de rotonde aan de Borculoseweg bij de fietstunnel in Ruurlo gebracht. De scooter van Viscaal is evenals de fietsen van Brent Stegeman (16) en Anne Niemeijer (14) uit Ruurlo met zogenaamde 'spinnenkoppen' door verkeersregelaars en medewerkers van Europe Traffic Support goed vastgesjord die voor het transport van de fietsen, scooters en bromfietsen zorg dragen. "Omdat een omleidingroute geen alternatief was heeft de uitvoerder van de wegwerkzaamheden voor deze vorm gekozen. Want de omleiding van fietsers en bromfietsers over de hoofdrijbaan was uit verkeersveiligheid absoluut ook geen alternatief", aldus de goedgestemde Romkema. De verkeersdeelnemers, vooral scholieren die van Ruurlo naar het Staring College en het AOC in Borculo en vise versa fietsen, worden tussen 7.00 en 17.00 uur met de fietstaxi vervoerd. Maximaal kunnen acht personen met hun vervoermiddel mee. "Dit is een prachtige service", zo zegt Viscaal grappend tegen Romkema als ze bijna spontaan het kinderliedje 'Verkeersregelaar (lees schipper-red) mag ik overvaren ja of nee' begint te zingen. Ook de Ruurlose scholieren Brent Stegeman en Anne Niemeijer vinden het een prachtige 'uitvinding'. Steevast kon Romkema en zijn medewerkers vorige week elke morgen de fietst van Kamal Thambiah uit Borculo als eerste op de aanhangwegen zetten. De Borculoƫr die in Ruurlo werkt meldde zich namelijk stipt om zeven uur als eerste om in de taxi te stappen.

Op de N315 tussen Ruurlo en Neede komen naast de nieuw aangelegde rotonde ter hoogte van de nieuwe melkpoederfabriek van Friesland Campina ook nieuwe rotondes ter hoogte van de Wessel van Eylllaan en de Nettelhorsterweg in Borculo en de G.L. Rutgersweg in Neede en wordt de brug over de Berkel in Borculo door twee aparte bruggen vervangen. Al deze werkzaamheden zullen tot half 2016 duren.