meester Gijs van Dongeren met de winnaars Maud van der Waarde, Jelmer Otten en Allard Broersma. Foto: Kyra Broshuis.
meester Gijs van Dongeren met de winnaars Maud van der Waarde, Jelmer Otten en Allard Broersma. Foto: Kyra Broshuis. Foto:

Jorislab wint voorrondes Mensa IQuiz

Borculo - Een afvaardiging van de Daltonschool Sint Joris uit Borculo heeft de regionale voorronde van de Mensa IQuiz gewonnen. Mensa is een internationale organisatie van en voor zeer intelligente mensen. De organisatie heeft ruim 100.000 leden. De voorronde van de quiz werd gehouden op het Ludgercollege in Doetinchem. De winnaars mogen nu naar Amsterdam om daar mee te doen aan de echte quiz. Meester Gijs van Dongeren is trots op zijn leerlingen.

Door Kyra Kroshuis

Extra uitdagend werk
"Op onze school hebben we zorg en aandacht voor kinderen die aan de onderkant uitvallen maar ook voor kinderen die aan de bovenkant zitten. Elke woensdag komen zij bij mij in het Jorislab waar we werken aan het geheugen, leren leren, pittige plus torens, schaken en filosoferen. Elke week krijgen de kinderen een geheugentaak mee en extra uitdagend werk om in de klas te maken." Het Jorislab is in september 2014 van start gegaan. In deze plusklas, wat het eigenlijk is, komen meer- en hoogbegaafde kinderen uit de groepen 5 tot en met 8 bij elkaar om aan een aantal opgestelde leerdoelen te werken. "Deze lessen zijn niet vrijblijvend. Er worden eisen gesteld aan de kinderen en we werken veel aan geheugentraining. De algemene stof is voor hen in het algemeen eenvoudig waardoor er geen of onvoldoende sprake is van geheugentraining. Voor het voortgezet onderwijs is dit echter een belangrijke vaardigheid." De school heeft ook aandacht voor de persoonlijke ontwikkelingen van deze slimme kinderen. "Soms onderschatten of overschatten ze zichzelf. Ook andere thema's als omgaan met tegenvallers, faalangst, zenuwachtig zijn en piekeren worden besproken."
Het Jorislab telt momenteel 17 kinderen. Deze kinderen hebben allemaal een persoonlijk hulpplan waarin zelfgekozen doelen staan. Dat het Jorislab succesvol is, blijkt wel uit de uitslag van de Mensa IQuiz. De drie leerlingen die namens het Jorislab deelnamen, Maud van der Waarde, Allard Broersma en Jelmer Otten, wisten de meeste van de moeilijke vragen te beantwoorden en werden daarmee winnaar van de voorronde. Meester Gijs van Dongeren is blij met deze prestatie. "We hebben als voorbereiding alleen de proefquiz gemaakt. We zijn superblij dat we gewonnen hebben!"

meester Gijs van Dongeren met de winnaars Maud van der Waarde, Jelmer Otten en Allard Broersma. Foto: Kyra Broshuis.