Een van de kantoren waar de zonnepanelen op komen (Foto Rob Stevens)
Een van de kantoren waar de zonnepanelen op komen (Foto Rob Stevens) Foto: Rob Stevens

Zon Delen in Berkelland

BERKELLAND - Deze week starten de voorbereidingen voor de plaatsing van 180 zonnepanelen op het dak van de nieuw aangebouwde kantoren van het gemeentehuis in Borculo. De panelen zijn geen eigendom van de gemeente maar van de 'Coöperatie Zon Delen in Berkelland'. Het benodigde kapitaal werd ingelegd door 50 inwoners, waarvan 29 leden of certificaathouders van Zon Delen in Berkelland zijn. Samen zijn zij goed voor de inleg van een bedrag van 45.000 euro.

Door Rob Stevens

De prijs van een paneel of certificaat bedraagt 250 euro. De verwachte opbrengst over 15 jaar is 131 euro per paneel, de opbrengst min de aanschaf van het paneel. Die opbrengst komt voort voornamelijk voort uit de stroomopbrengst en een korting op de energiebelasting. Een paneel levert naar verwachting 230 KwH, deze stroom wordt verkocht aan de Achterhoekse Energie Maatschappij (AGEM). De AGEM levert als tegenprestatie daarvoor aan de coöperatie een maatschappelijke bijdrage.

De plaatsing van de eerste 180 zonnepanelen gebeurt vanaf deze week door de firma Tenten Solar B.V. uit Lichtenvoorde. Hiermee is de coöperatie in Gelderland één van de eerste en in de Achterhoek het eerste project dat als zogenaamde 'postcoderoos' project van start. Deelnemers moeten komen uit de postcodegebieden 7271 (Borculo),7273 (Haarlo), 7274 (Geesteren), 7244 (Barchem), 7261 (Ruurlo) en 7156 (Beltrum). Het betreft hier een rijksregeling waarbij leden van coöperaties en Verenigingen van Eigenaren in aanmerking komen voor een belastingkorting van 7,5 cent/kWh (op gemiddeld 21 cent/kWh) op het totaal aan opgewekte energie. Het voorstel van de minister is om dit per 1 januari zelfs te verhogen naar 9 cent/KwH. De verrekening vindt plaats met de individuele jaarafrekening van het stroomverbruik. De regeling geldt voor kleinverbruikers die samen eigenaar zijn van een productie-installatie en die in een zogenaamde postcoderoos rondom deze productie-installatie wonen.

Er is nog ruimte voor 50 panelen op het gemeentehuis. Voor de helft daarvan is al belangstelling getoond. Op het gemeentehuis en de werf is plaats voor in totaal 325 panelen. Het blijkt dat in Gelderland relatief veel gekeken wordt naar de zonatlas waar beoordeeld kan worden of het eigen huis geschikt is voor zonne-energie. De deelnemers aan de coöperatie zijn zeer divers. Het gaat om een mix van mensen met veelal een eigen huis, een groen hart en mensen die vinden dat hun geld zo beter en maatschappelijker rendeert dan op de bank. Inwoners en ondernemers die dus wonen in de postcodegebieden 7271 (Borculo) en de direct aangrenzende postcodegebieden 7273 (Haarlo), 7274 (Geesteren), 7244 (Barchem), 7261(Ruurlo) en 7156 (Beltrum) kunnen deelnemen met één of meer certificaten (= zonnepanelen).


www.zondeleninberkelland of via 0545274298.