Hans van Ginkel voerde het woord tijdens de bijeenkomst van de ouderen. Foto: Jan Hendriksen.
Hans van Ginkel voerde het woord tijdens de bijeenkomst van de ouderen. Foto: Jan Hendriksen. Foto: Jan Hendriksen

Oprichting nieuwe Onafhankelijke

Senioren Vereniging Berkelland

Vervolg voorpagina

Deze gelden worden gestort op de rekening van ANBO Berkelland maar zijn bestemd voor FOB taken. De deelnemers aan FOB (zwem-, gymnastiek- en koersbalgroepen) betalen echter een eigen bijdrage voor deze activiteiten die gestort worden op rekeningen waarop ook beslag is gelegd."

Hoe nu verder?
Hans van Ginkel en Peter Hendriks hebben het voortouw genomen om de overgang naar de nieuwe seniorenvereniging per 1 januari 2016 tot stand te brengen. Op korte termijn zal er een interim-bestuur worden gevormd, inschrijving bij de Kamer van Koophandel worden gedaan en met de gemeente Berkelland en andere partijen worden geregeld dat de FOB activiteiten naadloos, zonder onderbreking, kunnen worden voortgezet. Tegelijkertijd worden er richting ANBO gesprekken geïnitieerd om de geconfisqueerde FOB- gelden naar Berkelland terug te krijgen.

Dit betekent dat ervan wordt uitgegaan dat alle zwemmers, koersballers en gymnastiekers ook in 2016 gewoon hun ding zullen kunnen blijven doen. Peter Hendriksen: "Maar dan moet men wel de automatische overschrijving van de FOB- contributie stop zetten anders komt dat geld niet op de juiste plaats." In tweede termijn zal er een nieuw activiteitenprogramma voor 2016 worden opgesteld, zodat ook de leuke, gezellige en nuttige bijeenkomsten in Borculo, Eibergen, Ruurlo en Neede kunnen blijven doorgaan.

Informatiepakket
Binnenkort zullen de senioren in Berkelland, voor zover die bij de initiatiefnemers bekend zijn worden voorzien van een informatiepakket met daarin hoe zij desgewenst lid kunnen worden van de nieuwe seniorenclub en hun oude lidmaatschap kunnen opzeggen. En zal er worden geregeld dat ook bij de nieuwe club korting wordt gegeven op ziektekostenpremie, energierekening en rijbewijskeuring.
Intussen hebben al een aantal mensen hun hulp aangeboden. Veel van de vrijwilligers die in het ANBO boekje van Berkelland (misschien een goed idee om dat voorlopig te bewaren) worden genoemd zullen ook straks weer hun steentje bijdragen. "Maar er kunnen er altijd meer bij. Vooral mensen die een tijdje een bestuurstaak op zich willen nemen zijn van harte welkom", aldus Hendriksen. Informatie of tips bij: Hans van Ginkel, email: havagi@wxs.nl, tel. 0573 451772 en Peter Hendriks, email: pjhendriks@yahoo.com, tel. 0573-453792.

Een woordvoerster - en ook de website van ANBO Nederland- laat in een reactie weten dat na een anonieme brief eind september aan alle ANBO penningmeesters waarin zij opgeroepen werden ledengeld van hun afdelingsrekening over te boeken naar andere niet- ANBO rekeningen of zelfs naar privérekeningen dat men daarom direct besloten heeft het ledengeld daartegen te beschermen door alle lokale rekeningen te blokkeren. "Verder hebben we geconstateerd dat er niet altijd zorgvuldig is omgegaan met persoonlijke gegevens. Ledenlijsten zijn zelfs anoniem bij de pers beland. Daarnaast werden websites en afdelingsnieuwsbrieven soms ingezet om leden onjuist te informeren", aldus de woordvoerdster.

Waarom wil ANBO veranderen? "Er zijn veel redenen om anders te gaan werken. Ten eerste moeten alle leden zich thuis voelen bij ANBO. Bewegen, sociale activiteiten, goede informatie en elkaar ontmoeten. Alles is mogelijk, maar werd vaak nog niet georganiseerd. S
lechts vijf procent van de leden komt naar afdelingsactiviteiten. En ons vrijwilligerswerk wordt ook moderner: mensen willen wel vrijwilligerswerk doen, maar niet langere tijd vast zitten aan zaken als de lokale administratie of veelvuldig vergaderen. Door de nieuwe werkwijze wordt dat een stuk gemakkelijker", aldus de woordvoerdster.


Sint arriveert met brandweerauto
enigszins vertraagd in Ruurlo

Door Jan Hendriksen

De kindervriend was in gesprek. Maar gelukkig bracht de vrijwillige brandweer Ruurlo uitkomst. Met loeiende sirenes arriveerde de Sint met zijn gevolg enkele minuten later met een van de voertuigen van de vrijwilligers bij het station. Het ontvangst werd door de burgemeester en voorzitter Henrike Lobbes van de Ruurlose Ondernemers Vereniging door de regen daar kort gehouden. Onder muzikale begeleiding van muziekkapel De Schaddenstekkers trok de Sint op zijn paard Americo in de stromende regen naar het dorp waar de kleinste kinderen nogmaals door de Sint welkom werden geheten en op een poppenkastvoorstelling van het Land van Jan Klaassen in zaal De Keizerskroon werden getrakteerd. De ROV had de Coladisco voor de niet meer 'gelovige' basisschoolkinderen uit het programma geschrapt omdat men de activiteiten op de 'gelovige' kinderen wilde concentreren. Op verzoek van talloze ouders had eigenaar Hans Ribbers van De Tapperij, waar de kinderdisco de laatste jaren steevast plaatsvond, op persoonlijke titel 'losgegooid' voor een Coladisco.

Sinterklaas arriveerde met zijn zwarte pieten met enige vertraging in Ruurlo. Foto: Jan Hendriksen.