Schilder en ontwerpster Marieke Achterkamp. Foto: Bas Weetink
Schilder en ontwerpster Marieke Achterkamp. Foto: Bas Weetink Foto: Bas Weetink

Oude Meesters van Nu

BERKELLAND - Oude meesters van nu is een kunstzinnig boekje, waarin 14 hedendaagse Achterhoekse kunstschilders zijn geportretteerd in woord en beeld. Het bijzondere aan dit boekje is de knipoog naar het verleden door de deelnemers in de stijl van Rembrandt te fotograferen. Samen met een van hun favoriete kunstwerken en een stukje levensverhaal ontstaat er aldus een mooi beeld van bevlogen kunstenaars. In de komende acht weken brengt Achterhoek Nieuws een serie portretten van hedendaagse kunstschilders die een binding hebben met de Kunststichting Berkelland Art. De variëteit in hun toegepaste techniek en gekozen onderwerpen laat duidelijk zien dat er veel passie, maar vooral ook heel veel talent aanwezig is dat absoluut meer uitgedragen mag worden. Wellicht heeft dit initiatief een gunstige invloed hierop. Vandaag is de eerste in de serie van 8:

Schilder en ontwerpster Marieke Achterkamp

"Schilderen is voor mij een uiting van gevoel, van bezig zijn met kleur. Dat gevoel wordt nog eens extra versterkt als iemand belangstelling heeft voor mijn werk, alhoewel ik van het ene werk makkelijker afscheid kan nemen dan van het andere." Marieke Achterkamp is geboren in Holten. In haar jonge jaren voelde ze al een verbondenheid met kunst en creatie en het was dan ook niet verwonderlijk dat ze na de DEVA in Almelo voor een kunstopleiding koos, in haar geval de Constantijn Huygens Hoge School voor de Kunsten in Kampen/Zwolle. Deze Hoge School bood een scala aan richtingen, waarbij het kunstenaarschap centraal stond. Marieke koos voor de richting 'autonome kunst', een richting, waarbij de kunstenaar de wereld om hem heen vanuit de eigen verbeelding tot leven brengt.Na de opleiding volgde een periode waarin het gezin centraal stond en de kunst naar de achtergrond werd verdrongen. Pas toen haar jongste kind op school zat pakte zij de draad weer op en begon te schilderen. De passie bleek nog steeds aanwezig en al gauw had ze haar richting te pakken. Zij betitelt haar werk als herkenbaar en dicht genoeg bij de realiteit om het predicaat abstract te vermijden. Desalniettemin probeert ze via haar gevoel de werkelijkheid autonoom weer te geven door een aparte kleurstelling en vormgeving.Het afgebeelde werk dateert uit begin 2015 en weerspiegelt haar voorkeur voor warme, bonte kleuren die ze al eerder in de ontwerpen van haar glassieraden toepaste. Het symboliseert rust, warmte, sensualiteit, tevredenheid en onzekerheid. Het gaat om mens, om vrouw zijn. Sinds kort is Marieke ook begonnen met het geven van schilderworkshops. Ze besloot haar passie en talent te willen delen met mensen die nog nooit met verf bezig zijn geweest. Haar doel is het stimuleren van de intrinsieke motivatie van jonge kunstenaars en ouderen om zelf iets te creëren. Het gaat daarbij niet zozeer om het kunstzinnige gehalte van de creatie, maar meer om het gevoel wat ze daarbij ondervinden. Ze moeten er blij van worden en er kracht en inspiratie uit putten.Marieke was ooit het jongste lid van de Stichting Bart (Berkelland Art), maar is inmiddels haar eigen weg gegaan. "Wat me altijd bijblijft, zijn de bijeenkomsten waar een centraal thema werd vastgesteld. Ondanks deze collectieve opdracht was het fascinerend om de verschillende, individuele uitwerkingen te zien."

Het werk van Marieke is te bezichtigen op www.mariekevalster.nl. Van 13 tot en met 15 november exposeert zij op de Kunst- en Adventsmarkt in het Klokken- en Koetsmuseum in Gescher (D).


Oude meesters van nu is een initiatief van fotograaf Bas Weetink (www.basweetink.nl) en schrijver/uitgever Rob Weeber (www.vanatoto.com). Belangstellenden kunnen het boekje met 14 oude meesters van nu bestellen via rob@vanatoto.com. De prijs is € 10.


Het werk van Marieke. Foto: Bas Weetink