Deirdre Schokking, workshopleidster Anders Denken. Foto: Rob Weemer
Deirdre Schokking, workshopleidster Anders Denken. Foto: Rob Weemer Foto: Rob Weemer

Gastvrij met de eigen gedachten:
workshop Anders Denken

BORCULO - Het lijkt misschien een beetje vreemd om het woord gastvrij aan je eigen gedachtengoed te koppelen, maar het is wel zo bedoeld. Gastvrij met je eigen gedachten omgaan betekent hier dat je letterlijk bereid bent om jezelf open te stellen voor anderen en voor andere gedachten. Dat je datgene wat je bezig houdt en waar je mee vast loopt, wilt delen met anderen en wilt oplossen op een voor jou ongewone manier. En dat is precies wat Deirdre Schokking (trainer, coach) en Gitta van den Berg (trainer, docent) proberen te bewerkstellingen in hun workshop Anders Denken.

Door Rob Weemer

Het overkomt ons allemaal wel eens dat we met een probleem in ons hoofd zitten, waar we geen oplossing voor vinden. We blijven hangen in dezelfde denktrant en lopen vast in de eigen gedachtenkrinkels. Het gevolg is dat we het bewuste onderwerp blijven zien als een probleem en daarmee niet uit die vicieuze cirkel komen. De workshop Anders Denken is erop gericht om deze gedachtencircel te doorbreken. Het wil mensen leren om op een andere manier tegen zaken aan te kijken die voor de betreffende persoon een belemmering vormen. Niet het probleem is het uitgangspunt, maar de oplossing, niet de onmogelijkheid, maar de mogelijkheid.

Deirdre Schokking legt uit wat de deelnemers kunnen verwachten. "Tijdens de workshop wordt er een eigen case van een van de deelnemers besproken. Met behulp van spelmateriaal worden de overige deelnemers bevraagd en hun antwoorden en suggesties moeten uiteindelijk leiden tot de oplossing voor de betreffende case. Het is een interactief proces, wat tot verrassende resultaten kan leiden. Iedereen kan eraan meedoen. Een mooi voorbeeld uit de praktijk vind ik de oplossing die een verzorgingstehuis voor haar dementerende patiënten tegen het weglopen heeft gevonden. Door een nepbushalte te plaatsen in plaats van een groter slot op de deur te maken, werd de oplossing gevonden tegen het weglopen. De mensen liepen naar de bushalte, bleven daar staan wachten en kwamen vanzelf weer terug."

Beide workshopleidsters hebben veel ervaring met intermenselijke processen. Gitta van den Berg is docent en integreert de techniek van het anders denken in haar lessen. Deirdre Schokkink is een expert op gastvrijheid en geeft trainingen op dit gebied. Door onder meer de ervaringen op haar eigen camping is zij in staat om gasten 'te lezen' en zo het gevoel te geven dat ze meer dan welkom zijn. Teveel bedrijven vergeten dit aspect volgens haar en verdiepen zich onvoldoende in hun gasten en/of bezoekers.

De workshop Anders denken wordt gegeven op donderdagavond 1 oktober van 19.30 -21.45 uur. Locatie: Erve Zurel, Platvoetsdijk 9-1, Borculo. Deelname bedraagt € 38,50 per persoon, inclusief koffie/thee. Opgave kan via Deirdre Schokking: 06-10681830. Per workshop kunnen maximaal 12 personen deelnemen.