Regiotaxi gaat op in basismobiliteit

BERKELLAND - In een gezamenlijk persbericht van 9 september geven 7 Achterhoekse gemeenten, Aalten, Berkelland, Bronckhorst, Doetinchem, Oost Gelre, Oude IJsselstreek en Winterswijk, aan overeenstemming te hebben over de nieuw Kadernota 'Basismobiliteit in de regio Achterhoek'.

Daarin wordt onder meer bepaald dat per januari 2017 de regiotaxi enerzijds en het doelgroepenvervoer anderzijds samen worden gevoegd onder de naam basismobiliteit. Beide vervoersstromen vallen dan volledig onder de verantwoordelijkheid van de gemeenten. Verder moet iedereen in de boven genoemde gemeenten tegen een redelijk tarief van de verschillende bestaande vervoersstromen gebruik kunnen maken voor bijvoorbeeld sociale en medische redenen. Nu nog is de regiotaxi de verantwoordelijkheid van de provincie en is het doelgroepenvervoer (leerlingenvervoer, wmo-vervoer, sociale werkplaatsvervoer) een taak van de gemeenten. Het is de bedoeling dat de provincie de regiotaxi per 1 januari 2017 volledig heeft overgedragen.

Voor de uitoefening van de vervoerstaak moet er een nieuwe, gezamenlijke vervoerscentrale opgericht worden, die alle ritten inplant en tevens ook vervoersadvies moet kunnen geven. De gemeenten hopen hiermee efficiƫnter te kunnen werken en een betere bereikbaarheid te kunnen garanderen. Uiteindelijk moet dit tot een besparing op de totale vervoerskosten leiden. Aanwezige particuliere initiatieven, zoals bijvoorbeeld de Vlearmoesbus in Neede, blijven bestaan.

De planning is dat uiterlijk begin november de gemeenteraden een beslissing over de plannen nemen. Daarna kunnen ze verder worden uitgewerkt.