Afbeelding

Crematorium in Haarlo stapje dichterbij

HAARLO - In haar vergadering van 8 september heeft het college van de gemeente Berkelland besloten om de raad te vragen het bestemmingsplan "Buitengebied, Crematorium Haarlo 2014" gewijzigd vast te stellen. Mocht de raad instemmen, dan is daarmee de komst van het crematorium zo goed als zeker, alhoewel er tegen gewijzigd vastgestelde onderdelen van een bestemmingsplan door iedereen beroep ingesteld kan worden bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State.

Hoewel burgemeester Joost van Oostrum en wethouder Marijke van Haaren-Koopman tijdens de persconferentie van afgelopen woensdag lieten doorschemeren dat het hun verwachting was dat het niet zover zou komen, blijft dit altijd wat koffiedik kijken. Het is immers bekend dat tenminste een inwoner aan de Hogebrugweg tegen de plannen gekant is.

Eigenaar van landgoed 't Aamholt en toekomstig exploitant Gert Brinkhorst van Rondom Rouw beaamt dit, maar vindt de argumenten niet overtuigend. Natuurlijk realiseert hij zich dat het woord crematorium bij het grote publiek in een adem geassocieerd wordt met stank uit een zichtbare, hoge schoorsteen en verkeersoverlast. Maar niets is minder waar. "Wij moeten hier opboksen tegen de praktijkvoorbeelden in bijvoorbeeld Dieren en Usselo", aldus Brinkhorst. "Hier in Haarlo krijgen we een vergunning voor maximaal 800 crematies per jaar tegen zo'n 3000 in Usselo. Onze verwachting echter is eerder dat we op 500 blijven steken, juist omdat we een bijzondere dienstverlening willen, waarbij de klant zelf bepaalt hoelang hij die dag wil blijven.

Dat betekent dat wij maximaal 2 crematies per dag gaan hebben en qua infrastructuur volledig onzichtbaar vanaf de openbare weg zijn. Als je bovendien nagaat dat de gemiddelde rouwstoet tegenwoordig niet meer dan 30 auto's betreft, dan is er geen sprake van verkeersoverlast. Bovendien heeft de gemeente ons gedwongen om te voorkomen dat er auto's langs de openbare wegen worden geparkeerd. Dat is de reden, waarom er 170 parkeerplaatsen komen binnen het terrein en niet de normaal benodigde capaciteit van 60."

Brinkhorst heeft iedereen, met name ook de bezwaarmakers uitgenodigd om te komen kijken, ook naar zijn andere crematorium in Zutphen. Ook daar was in het begin protest van omwonenden, maar naar eigen zeggen hebben zij hun mening bijgesteld.

Het voorstel tot het gewijzigd vaststellen van het bestemmingsplan staat voor de raadsvergadering van 13 oktober op de agenda.