De 'achtbaan' van de  De Bruilse Baron' zorgde voor de nodige spektakel tijdens de allegorische optocht.
De 'achtbaan' van de De Bruilse Baron' zorgde voor de nodige spektakel tijdens de allegorische optocht. Foto: Jan Hendriksen

Weer volop actie in 'Reurlse' allegorische optocht

Ruurlo - De 52ste editie van de allegorische optocht in het kader van de Reurlse Septemberfeesten had afgelopen weekeinde ten opzichte van vorig jaar duidelijk meer actie. En dat was ook nodig. De optocht dreigde vorig jaar dood te bloeden. Maar Ruurlo liet zich van zijn goede kant zien. Diverse nieuwe groepen zoals die van de Van Heeckerenlaan, Um de Grolseweg en Wierda en Weenk namen deel. Buurtschap De Bruil was met maar liefst vier wagens/groepen vertegenwoordigd.

Door Jan Hendriksen

Het publiek was blij verrast en de jury was unaniem onder de indruk in de wetenschap dat de presentatie uitsluitend door Ruurloërs plaatsvindt. Want ondanks de dreigende teloorgang hield Oranjevereniging Ruurlo de traditie in stand dat alleen creaties uit Ruurlo aan de optocht mogen deelnemen. "De kwaliteit van de wagens is zeer goed. De opbouw en afwerking is netjes en de onderlinge sfeer van de groepen is positief. Mensen hebben zichtbaar plezier. De originaliteit ten aanzien van de ideeën kan meer op de actualiteit worden gericht. We hopen dat de groei doorzet zodat de inspanningen van Oranjevereniging Ruurlo zich blijft vertalen naar prachtige Septemberfeesten", aldus het juryrapport. Ellis (7) en Lianne (4) Weenk en Lizzy (9) Wierda zongen hun longen tijdens de optocht uit hun lijf. Er was een nieuwe Reurlse K3 gevonden met als aanvulling de zesjarige Tycho Wierda die als Gerard Joling zijn stinkende best deed. De groep de Vogelaars had een duidelijke understatement richting de Oranjevereniging met hun creatie 'In ere hersteld'. De koning en koningin moeten terug in de optocht. Had men zaterdag nog twee stand-ins. Zondag zwaaiden beide koninginnen van vorig jaar, Jannet Lindenschot en Jessica de Weijs parmantig naar het publiek zoals dat hoort. In de categorie grote wagens ging de eerste prijs met de hoogste puntenscore naar de groep Lankveld met 'De drank wurt te duur, deurum stoke wie ut in de schuur. In de categorie auto met aanhanger scoorde de 'Achtbaan' van de groep van Christel Klein Braskamp de hoogste score en in de groep fietsen of enkelingen Lize en Astrid Lenderink met 'Het is niet alleen goud wat er blinkt'. In de categorie kleine wagens of loopgroepen wonnen de Flinstones (Henri Dunantlaan). De Muldertrofee werd gewonnen door de wagenbouwgroep De Grote Chaos (De boer dat is de keerl) omdat men na vier jaar weer op niveau van de partij waren. De hoofdprijs van de Ruurlose Ondernemers Vereniging (ROV) ging naar de groep De Brooks Buurtjes met The Pirates of het Reurlse Brook'. Voor alle uitslagen zie www.oranjevereniging-ruurlo.nl.