All leden van De Barchruiters kregen een nieuw vest.  Foto: Jan Hendriksen
All leden van De Barchruiters kregen een nieuw vest. Foto: Jan Hendriksen Foto: Jan Hendriksen

De Barchruiters bestaat veertig jaar

BARCHEM - Ponyclub De Barchruiters uit Barchem die zaterdag 12 september haar 40-jarig bestaan vierde, mocht zich 's middags verheugen op een flinke belangstelling bij de rijbaan De Barchhutte aan van de club aan de Soerinkdijk. Die ochtend waren ze al vertrokken voor een buitenrit samen met enkele paarden van Rijvereniging De Bergruiters voor de begeleiding.

De middag werd geopend met een dressuur demonstratie van Fenneke Dikken van stal Seren, die vervolgens de clubleden uitnodigde voor een heuse dressuurles, een cadeau van De Bergruiters. Een viertal van De Bergruiters, waaronder ook oud leden van de ponyclub verzorgde een dressuurdemonstratie. Het bestuur kreeg het publiek enthousiast en vertolkte een geweldige hilarische hippische show echter zonder ponys. Ter afsluiting van de buitenactiviteiten ontvingen alle clubleden ter herinnering: een groen vest en een tas vol gesponsorde ponyspullen. Al met al een bijzonder geslaagde middag die een vervolg kreeg op de receptie bij Recreatiecentrum De Heksenlaak in Barchem. De druk bezochte receptie werd opgeluisterd door afvaardigingen van collega pony verenigingen uit de regio, vele oud bestuursleden, ouders, oud-leden, en een afvaardiging van De Bergruiters.

Ontwikkelingen
Voorzitter Gert Dinkelman huldigde enkele leden voor hun prestaties eerder dit seizoen alsmede het zestal dat onder leiding van instructeur Wouter Hermelink het Gelders Kampioenschap in 2015 heeft behaald. Anton Bretveld, federatievertegenwoordiger van de KNHS, feliciteerde de vereniging, sprak van een speciale band met De Barchruiters en het belang van een goede basis voor de verdere ontwikkeling van de ruiter. Ook maakte hij de aanwezigen alert op ontwikkelingen in de hippische wereld. "Kennis vindt je niet altijd bij mensen die menen kennis te hebben." Daarmee gaf hij aan dat het de moeite waard is om kritisch te zijn op de kwaliteit van instructie en de leeromgeving.

Henk Harkink erelid
Speciale aandacht ging uit naar de benoeming van het erelid Henk Harkink. Op vele fronten heeft Henk Harkink zich decennia verdienstelijk gemaakt voor De Barchruiters en heeft daarbij een belangrijke bijdrage geleverd op technisch en bestuurlijk terrein. Onder luid applaus van alle aanwezigen nam een zichtbaar geroerde Henk Harkink de benoeming en de felicitaties in ontvangst.

De Barchruiters werd in 1975 opgericht door Eef Postel, Gert Jan Boom, Gert Elferink en Gert Jan Boeijink en die vanaf het begin haar domicilie heeft heeft aan de Soerinkweg in Barchem. De eerste instructeurs waren destijds de barchemers Gert Elferink en Henk Harkink