Dit jaar nam de Barchemse/Ruurlose vriendengroep aan de Twentse fietsvierdaagse deel.  Foto: Jan Hendriksen
Dit jaar nam de Barchemse/Ruurlose vriendengroep aan de Twentse fietsvierdaagse deel. Foto: Jan Hendriksen Foto: Jan Hendriksen

Twintig jaar samen op de fiets

Barchemse en Ruurlose vriendengroep

BARCHEM Uniek? Nee. Je ziet ze namelijk wel meer. Vrienden- en of familiegroepen die gezamenlijk fietstochten maken. Zo ook een groep fietsers uit Barchem en Ruurlo die aan menige landelijke fietsvierdaagse of regionale fietstocht deelneemt. Annie en Gerrit Norde (Ruurlo), Herman en Riet van Ditshuizen, Janna en Jan Schutte, Henk en Gerda Harkink en Jan en Jenny Esselink. Ze trekken er regelmatig erop uit met hun stalen ros. Dit jaar prijkte er voor het twintigste achtereenvolgde jaar een fietsvierdaagse op de agenda voor de tien leden tellende vriendengroep.

Steevast stappen de vijf echtparen gezamenlijk in groepsverband de fiets op. Dit jaar werd deelgenomen een de Twentse Fietsvierdaagse in Denekamp. Maar ook die in Drenthe, Schoorl, Venray en Laren prijken inmiddels op het overzichtslijstje. Het gezelschap leerde elkaar kennen via de Barchemse basisschool, toen er voor de kinderen, in het kader van het Barchems Feest een optochtswagen werd gemaakt. "In eerste instantie bestond de groep alleen uit vrouwen. Maar toen de mannen op leeftijd kwamen en sommigen uit het arbeidsproces stapten sloten zij zich ook aan. En nu gaan we steevast gezamenlijk op pad", zo vertelt Annie Norde. Gezelligheid is de drijfveer. "Maar op deze manier blijf je ook goed in beweging. En dat is niet verkeerd", zo verklaart Riet van Ditshuizen met enigszins serieuze ondertoon. Inmiddels rijdt iedereen met een 'elektrische ondersteuning'. In goed overleg wordt er jaarlijks een keuze gemaakt aan welke landelijke fietsvierdaagse men deelneemt. "In de eerste jaren namen we steevast aan de Drenthe vierdaagse deel. Alle startplaatsen hebben we gehad. Noem ze maar op: Assen, Emmen, Meppel en Hoogeveen. Maar na jaren waren we een beetje uitgekeken op alle heidevelden en hunebedden. Daarom kiezen we nu jaarlijks voor een fietsvierdaagse elders in het land. We maken er dan een gezellige vakantieweek van en overnachten in een hotel", zo vertelt Janna Schutte.

Fiets de Boer op

Ook aan menige regionale fietstocht wordt deelgenomen. Het fenomeen 'Fiets de Boer op' behoort onder meer tot die tochten. "Maar ook fietstochten van buurtverenigingen pakken we regelmatig mee. En natuurlijk fietsen we op Hemelvaartsdag zoals de traditie hier in Oost-Nederland betaamd. Maar dan moet het wel goed fietsweer zijn. We laten ons niet kletsnat regenen. Het moet wel leuk blijven", zo verklaart Jenny Esselink in alle eerlijkheid tot slot. Aan welke fietsvierdaagse volgend jaar wordt deelgenomen is nog niet duidelijk. Gerrit Norde: "Dat bespreken we tijdens onze periodieke kaartavonden. Want die prijken naast onze fietstochten ook op onze gezamenlijke agenda."


Schilderles van Peter-Frans de Graaf

RUURLO KunstKring Ruurlo heeft voor het seizoen 2015/2016 een gekwalificeerde docent aangetrokken om tien lessen te geven in schilderen met aquarel of acryl. Peter-Frans de Graaf is zijn naam en hij heeft een 'Kunstlokaal' in Deventer waar hij al twintig jaar les geeft in allerlei technieken. Peter-Frans de Graaf schildert zelf voornamelijk landschappen. Hij weet wolken en water prachtig te vangen in een schilderij. Hij neemt de toeschouwer mee op een ontdekkingstocht wat betreft: het kijken naar een onderwerp, het gebruik en kennis van kleuren en materialen. Peter Frans de Graaf zal met de cursisten overleggen wat de wensen zijn en hen daar verder bij begeleiden. Als men gewoon lekker zelf wil schilderen dan kan dat ook. Deze cursus is ook voor de beginnende schilder interessant. De lessen worden gegeven op donderdagavond van 19.30 tot 22.00 uur in het atelier van de KunstKring in 't Kulturhus in Ruurlo. De cursus begint op donderdag 1 oktober. KunstKring Ruurlo biedt vele andere cursussen en workshops, zoals, boetseren, speksteen bewerken, tekenen, schilderen met olieverf, patchwork, wolvilten.


cursusadministratie@kunstkringruurlo.nl of Lieneke Tanis, tel. 0573 451245, Femia Kok tel. 0573 453090. www.kunstkringruurlo.nl/cursussen/