Met als achtergronddecor Stoomtram Bello 'beviel' een Barchemse moeder van de 'baby' Bella.
Met als achtergronddecor Stoomtram Bello 'beviel' een Barchemse moeder van de 'baby' Bella. Foto: Jan Hendriksen

Barchem geniet met volle teugen van de revue Per®Ongeluk

Barchem De revue is terug in het feestprogramma van het Barchems Feest. En hoe? Vorige week genoten de Barchemers met volle teugen van de revue Per®Ongeluk. Centrale locatie waar het zich allemaal afspeelde was natuurlijk het nieuwe Dorpsplein met een vette knipoog naar de plaatselijke actuele gebeurtenissen en hedendaagse 'problemen' met daarin een hoofdrol voor de bekende Barchemse 'stoomtram' Bello. Vandaar ook de titel Per®Ongeluk.

Het was jarenlang eind augustus een vaste waarde tijdens het Barchems Feest: de revue. Goed voor veelal drie volle zalen bij H.C.R. In de Groene Jager. Vijf jaar geleden verdween de revue echter uit het feestprogramma van Vereniging Contact Barchem. Alternatieven zoals Barchems Variété en de programmering van cabaretgroepen van buiten Barchem sloegen niet echt aan. "Dit is veel herkenbaarder", zo verklaarde menige bezoeker.

En de actualiteit in scenes rondom (plaatselijke) gebeurtenissen als (Meetink Point, Uitgeklede Zorg en Internetvirussen) waren dan ook uitermate herkenbaar voor het publiek. Ooit reed er een (stoom)tram door Barchem. Lijn 56: van Deventer naar Enschede. En Barchem had zelfs in het verre verleden tot 1944 een heus station naast voormalig Hotel Meilink aan de Borculoseweg. De 'elite' liet zich in de eerste klasse en de 'boeren, burgers en buitenlui' in de tweede klasse vervoeren. En dat leverde in de eerste beste scene 'Halte 56' al de nodige misverstanden op.

Verantwoordelijk
Woensdagavond werd de revue in dorpshuis 't Onderschoer speciaal voor de ouderen op de planken gebracht. Donderdagavond was de tot feestzaal omgetoverde sportzaal (400 personen) van 't Onderschoer geheel uitverkocht. Anneke Koeleman (de nestor van de revue), oud-directeur van De Barchschole Hans Nieboer en pastor Jan Leijenhorst waren verantwoordelijk voor de leiding, teksten, regie en de samenstelling van de revue.

Toneelschetsjes werden in vlotempo afgewisseld met muziek en dans. Een team van technici was druk in de weer geweest om het decor (Bello en Dorpsplein) mobiel te maken. Sterk was ook de zang van Just Us bestaande uit Ageeth Klein Geltink, Mirjam Warnshuis, Ellen Klomp, Erna Hoftijzer en Wilma Oplaat met onder meer de nummers 'Iedereen is van de wereld' en 'Mag ik dan bij jou….'.

Jong talent
En dat Barchem over jong zang-, dans en muziektalent beschikt bewezen Femke Koeleman, Carly Teunissen, Marloes Warnshuis en Harm Klein Geltink. Letterlijk en figuurlijk 'beviel' een ieder de revue toen in de laatste scene 'Barchem Bevalt' een jonge moeder op komische en hilarische wijze in de stoomtram Bello beviel van een baby: Bella. "Het was fantastisch om met deze groep mensen te mogen werken. Het plezier straalde er vanaf en het was het heerlijk samenspel tussen jong en oud. We wilden er met z'n allen er een festijn van maken. En dat is gelukt", zo verklaarde Jan Leijenhorst na afloop van de revue.

Terecht
Muzikaal verleende de swingende 'Bar Band' medewerking. Het refrein van het slotlied 'Het is niet ongewoon' werd dan ook massaal door het publiek meegezongen: "Het is niet ongewoon, weer een Barchemse revue. Met eigen dans, toneel en muziek op het menu. Hij is geschreven en gemaakt speciaal voor u. Het is niet ongewoon het is een feest. Als nooit geweest…! En dat was het. Een staand applaus was dan ook meer dan terecht.