De wagen van Steet Magic won de optocht in Barchem.
De wagen van Steet Magic won de optocht in Barchem. Foto: Jan Hendriksen

Alom gezelligheid Barchems Feest op nieuw Dorpsplein

BARCHEM Een prachtige revue, een kleurrijke optocht, een nieuw enthousiast koningspaar en veel gezelligheid op het nieuwe Dorpsplein in Barchem. Kortom: Barchem vierde vorige week het Barchems Feest op uitbundige wijze.

Na een muzikale start met medewerking van muziekvereniging Crescendo op dinsdag in Zwiep en de familie Welbergen aan de Schoneveldsdijk ging het Barchems Feest verder op de woensdag met de Seniorenmiddag. Lekker samen eten en aansluitend kijken naar de revue Per(r)on Geluk. Ruim 140 ouderen genoten met volle teugen van de revue. Donderdagavond was de revue zelfs helemaal uitverkocht (zie elders in dit blad). Vrijdagavond bracht de band de Trainband de Barchemers aan het dansen en feesten tijdens hun geweldige optreden. Al vroeg werden zaterdag de inwoners gewekt door de reveille. Actuele thema's als 'Hoe moeten onze kinderen nu opgroeien zonder Høken met Normaal', 'Red de zorg','Vrijwilligers worden niet betaald, niet omdat ze waardeloos zijn maar omdat ze onbetaalbaar zijn' en het 'Vernieuwde onderwijs' waren enkele actuele thema's in de optocht. De hoogste puntenscore van de jury ging naar de groep Goochelveldsdijk (Schoneveldsdijk) met Street Magic. Enkele kinderen lieten het publiek een echte goochelact zien. Een erevermelding van de jury was er voor het piratenschip 'Barchem In Zicht' van de groep Woodbrookersweg. Nam de groep vorig jaar nog als loopgroep deel. Dit jaar hadden de families Roenhorst, Voortman, Molenkamp en Wanschers voor een kleurrijke wagen gezorgd. De publiekprijs ging naar de groep Allerlei met de wagen 'Kijk en geniet maar oogst niet'. Bij de loopgroepen won de groep Kris Kras. De aanmoedigingsprijs ging naar de brandweer van het Zuijdtzicht. Na een hapje en een drankje werd het vogelschieten geopend met het eerste schot door wethouder Bert Groot Wesseldijk van de gemeente Lochem. Na de schutterskoning(in) en prins konden alle andere mensen hun schoten lossen op de houten vogel. De jeugd kon in de schiettent deelnemen aan een wedstrijd en daarbij werd Mayk Leusink tot schuttersprins uitgeroepen. Bij de mannen won Mark Halfman het vogelschieten (koning) en bij de vrouwen Manuelle Hoffman het vogelgooien (knuppelkoningin). Het was een heerlijk Barchems Feest en iedereen was het er over eens dat het nieuwe Dorpsplein een hele goede plek is om samen feest te vieren.

Uitslagen
Vogelschieten: romp: Mark Halfman: schutterskoning; Linkervleugel: Jan Esselink; Rechtervleugel: Gert Tessemaker; Staart: Jan Heijink; Kop: Bert Nijenhuis. Vogelgooien: Romp: Manuelle Hoffman: schutterskoningin; Linkervleugel: Bertha Welbergen; Rechtervleugel: Rianne Dijkman; Staart: Moniek de Weerd; Kop: Yvonne Dinkelman.

Vogelschieten Jeugd: Mayk Leusink: Schuttersprins.

Optocht: Wagens: 1. Street magic, Goochelveldsdijk 400; 2. Barchem In Zicht, Woodbrookersweg 395; 3. Dummie en Mummie, Zwiepsebroek 381; 4. Kijk en geniet maar oogst me niet, Allerlei 368; 5. Brandweer, Zijdtzicht 365; 6. Matroos en Zee, 't Onderdeurke 358; 7. Vrijwilligers Gezocht, Vennekids 354; 8. Onderwijs Anders, Barchschole 353; 9. Normaal, WLDM 344; 10. The A-team, Prutsers 340; 11. Beestenboel, Zwiepse Broek 327.

Loopgroepen: 1. Kras Kras, Kris Kras 345; 2. Steppen en Steppekinderen, Appel en 'm Ei 340; 3. De Selfiemeiden, De Oelewappers 334; 4. Bengelbos, Gea Boerkoel 334; 5. De Zorg, Zorgroep 320.