De deelnemers kwamen vanuit de hele regio naar Ruurlo.
De deelnemers kwamen vanuit de hele regio naar Ruurlo. Foto: Jan Hendriksen

Fietsvierdaagse Ruurlo onder 'buiige'
omstandigheden van start

Ruurlo – Menig deelnemer had eerst uit voorzorg de website van buienradar.nl bezocht. Dat weerhield allicht wat deelnemers om dinsdagmorgen 25 augustus van start te gaan voor de jaarlijkse fietsvierdaagse van VVV Ruurlo. Ondanks de buiige weersomstandigheden stapten toch nog ruim honderddertig deelnemers vanaf het VVV kantoor hun veelal elektrisch ondersteunde fiets op.

Twee van die deelnemers waren de Ruurloërs Henk (73) en Hanna (74) Kranenbarg. Het echtpaar heeft de intentie om deze week alle vier dagen mee te fietsen. "Maar dan moet het geen pijpenstelen regenen", zo zegt Hanna.

Deelname aan de fietsvierdaagse is nog mogelijk

De deelnemers komen niet alleen uit Ruurlo en directe omgeving. Tonnie (63) en Truus (61) Pijnappel uit Wierden gingen voor het eerste van start in Ruurlo. "Via een website kwamen we deze vierdaagse tegen. De Achterhoek is voor ons geen onbekend terrein. We hebben er wel eens vaker gefietst. Maar de vierdaagse in Ruurlo prijkt voor ons voor het eerst op onze agenda."

Dat geldt absoluut niet voor de Larense fietsvrienden Jan Elkink (79) en Herman Scheggertman (78). Het tweetal neemt voor de vijftiende keer deel aan de Ruurlose fietsvierdaagse. Trots toont Scheggertman zijn fietscomputertje. De teller staat na zeven jaar inmiddels op 42.000 kilometer! "We gaan dan ook voor de zestig kilometer", zegt Herman als hij met veel souplesse zijn stalen ros bestijgt.

Inmiddels schakelt vrijwilliger Johanna Rijkenbarg de 'hulplijn' van de vierdaagse in. Een van de eerste deelnemers die van start ging staat met een lekke band aan de Kattenbeekdijk in de Borculose buurtschap Respelhoek.

De routes van 45 en zestig kilometer waren dinsdag door de 'route uitzetters' Albert Groen en Roel Simons richting Borculo en Rietmolen uitgezet. Vandaag (woensdag) gaat men richting Laren en Lochem, donderdag richting Zieuwent, Lichtenvoorde en Marënvelde en vrijdag op de slotdag richting Halle, Keijenborg en Zelhem.

Dagkaart
Deelname een de fietsvierdaagse is nog mogelijk. Men kan namelijk ook een dagkaart kopen. Er kan donderdag en vrijdag vanaf 9.00 uur gestart worden vanaf het VVV kantoor aan het Kerkplein 18 in Ruurlo. Voor de langere afstand (60 km) dient men vóór 12.00 uur te vertrekken. De deelnemers worden uiterlijk om 17.00 uur terugverwacht bij de VVV. Een dagkaart kost 3,50 euro per persoon.
Indien men voor 17.00 uur terug is bij de VVV, is er de mogelijkheid onder genot van een glaasje fris even gezellig na te praten over de gefietste route. Oplaadpunten zijn onderweg aanwezig.