Het was een prachtig gezicht toen de A- en T Fords bij de Waltakke vertrokken.
Het was een prachtig gezicht toen de A- en T Fords bij de Waltakke vertrokken. Foto: Jan Hendriksen

Witte Wievenrit voor A- en T-Fords

Oude Fords trekken veel belangstelling

Barchem - De getallen en feiten zijn na bijna honderd jaar nog steeds onvoorstelbaar. In 1918 was de helft van alle auto's die er toen op onze aarde rondreden een T Ford. De productie van de Ford T vond in Amerika plaats tot aan de introductie van het vernieuwde A-model, in 1927.

In de periode tussen 1908 en 1927 werden meer dan vijftien miljoen van deze voertuigen verkocht.

Om de massaproductie efficiënt te kunnen houden zou Henry Ford over deze auto hebben gezegd: "Je kunt hem bij ons in alle kleuren kopen, als het maar zwart is." Het was namelijk zo dat zwart de snelstdrogende kleur was.

Zwart was de snelstdrogende kleur verf

De uitspraak van Ford staat echter in schril contrast met de waarheid. De auto was tot 1914 in meerdere kleuren verkrijgbaar.

A-Ford Club Nederland
Jan en Joke Bannink uit Barchem tekenden namens de A-Ford Club Nederland zondag 23 augustus voor de organisatie van de jaarlijkse Witte Wievenrit voor A en T Fords die vanaf Erve De Waltakke in Lochem dit jaar richting het Twentse Haaksbergen voerde.

Jan (69) en Joke (67) Bannink zijn de trotse bezitters van twee Ford oldtimers.

Ford Tudor én Raoster
Naast de Ford Tudor (1929) zijn ze ook de bezitters van een Raoster, de Luxe A-Ford uit 1930.

Zeker toen zondag het weer perfect meewerkte en het toeliet om met 'open' dak te rijden. "Dat is het ultieme. Je ruikt dan alles om je heen", zo vertelde Jan na afloop van de rit die werd afgesloten met een gezellige barbecue bij Erve De Waltakke voor de 33 deelnemers aan de Witte Wievenrit.

Meer informatie
Meer informatie over a-ford, neem dan een kijkje op de onderstaande website.


www.a-ford.nl