Rijk en Jannie Spronk met hun twee Shetlandpony's Shadow en Tristan.
Rijk en Jannie Spronk met hun twee Shetlandpony's Shadow en Tristan. Foto: Jan Hendriksen

Jannie en Rijk Spronk vierde op Hippiade

"Mennen is een heel mooie hobby"

archem - Rijk en Jannie Spronk uit Barchem namen zaterdag 22 augustus met hun pony's Shadow en Tristan in Ermelo deel aan de Hippiade waar gestreden werd om de nationale KNHS mentitels.

Om aan de nationale titelstrijd deel te mogen nemen, moesten Rijk en Jannie Spronk een startbewijs veroveren op het districtskampioenschap van het Men District Oost(Gelderland, Overijssel en Flevoland) op 20 juni in Beesd.

Daar werden ze met hun tweespan Shetlanders Shadow en Tristan in de rubriek Dressuur Tweespan ponys klasse M-Z-ZZ tweede achter regerend wereldkampioen Ewoud Boom. En met dat resultaat mocht het echtpaar naar Ermelo. Ze komen uit voor menvereniging de Bergmenners uit Barchem.

Deden daar alleen Shetlander pony aan deel mee?
Rijk:"Daar deden New Forest-, Welsh-, Fjord en nog andere pony rassen mee. Dat maakt het voor ons tot een uitdaging om met de relatief kleine Shetlanders de strijd aan te gaan met de grote pony`s. Je moet met de Shetlanders tot het uiterste gaan om in de midden- en uitgestrekte gangen de grote pony`s te verslaan.

Tot uiterste om grote pony's te verslaan

Op de Hippiade grepen we net naast de medailles: we werden vierde van de negen geselecteerde aanspanningen. We hebben nu in de klasse Z het maximale aantal winstpunten bereikt en promoveren naar de klasse ZZ. Er zijn maar weinig Shetlanders die zover komen.
Ment Jannie ook?
Rijk: "Jannie heeft vroeger heel verdienstelijk gemend, ze is een aantal keren clubkampioen geweest. Nu is ze mijn trouwe groom. Ze wast en toiletteert de pony`s en op wedstrijden leest ze de proeven voor en coacht mij en houdt mij bij de les."

Jullie zijn de jongsten niet meer. Gaan jullie nog door?
Jannie: "We hopen gezond te blijven en genoeg energie te hebben om nog een poosje door te gaan. We willen graag in de klasse ZZ ook weer mooie resultaten boeken. Dat is een grote uitdaging. Instructrice Truus Middelkoop-Wastenecker komt zo nu en dan en helpt bij de training. Maar het blijven Shetland pony`s met een eigen wil en koppigheid. Het zijn net mensen."

Voor meer informatie over de Bergmenners, zie de website.


www.debergmenners.nl