Er namen zeer verschillende aanspanningen en paardenrassen deel aan de Barchemse Paardenvierdaagse.
Er namen zeer verschillende aanspanningen en paardenrassen deel aan de Barchemse Paardenvierdaagse. Foto: Meike Wesselink

"Veel deelnemers, perfecte weersomstandigheden en een zeer gemoedelijke sfeer"

Record deelname Paardenvierdaagse

Barchem - Aan de zevende editie van de Barchemse Paardenvierdaagse namen vorige week een record aantal aanspanningen en amazones en ruiters 'onder het zadel' deel. Woensdag op de eerste dag van de vierdaagse gingen vanaf recreatiecentrum De Heksenlaak 120 deelnemers van start. Op de daaropvolgende dagen bedroeg de deelname dagelijks rond de honderd deelnemers. De organisatie van de vierdaagse was in handen van een speciale commissie binnen de Barchemse Menvereniging De Bergmenners.

Zoals de deelnemers de afgelopen jaren gewend waren had De Bergemenners ook vorige week weer prachtige routes uitgezet door de bosrijke omgeving van Barchem. Sommige bekende routes waren hier en daar aangepast en ook een aantal 'stops' onderweg waren gewijzigd. Waar nodig was, stonden verkeersregelaars klaar om de deelnemers veilig te laten oversteken. De routes van ruim dertig kilometer ging woensdag richting Geesteren, donderdag voerde de route richting natuurgebied 't Grote Veld in Lochem, vrijdag richting Borculo en Beltrum en zaterdag op de slotdag richting Ruurlo.

Mede door het grote enthousiasme werd ook dit jaar weer de 'voorde' (doorwaadbare plaats) door de Slinge achter museumboerderij De Lebbenbrugge in Borculo ook weer opgenomen in de route. Door de hoge waterstand van de Slinge hielden niet alle deelnemers hun voeten droog. Dat gold zeer zeker niet voor Marlies Beekhuizen uit Heteren, Sabine Voets uit Heeswijk, Charlotte van der Heide uit Groningen en Margreet Degen uit Ommeren met hun Shetland pony's. Het viertal reed op een sulky's waarmee ze aan de vierdaagse deelnemen. Het kwartet had hun pony's voor deze vierdaagse gestald in een van de stallen van de naastgelegen manage van recreatiecentrum De Heksenlaak. Zelf overnachtte het viertal in een blokhut van het recreatiecentrum. "We hebben in de afgelopen maanden intensief getraind voor deze vierdaagse waaraan we voor het eerst deelnemen. En dat is ook een must. Want dertig kilometer per dag is niet niets. Maar ze kunnen het aan", zo liet Marlies Beekhuizen (35) weten.
Oud-dierenarts Piet den Hartog (87) uit Borculo kwam tijdens de vierdaagse dagelijks even een kijkje nemen. "Ik heb puur een adviserende rol. Mocht er echt iets zijn met een paard of pony dan bel ik direct een medewerker van diergeneeskundig centrum Bekenland in Geesteren. Maar de paarden en pony's zijn in een uitermate goede conditie. De deelnemers hebben zich goed voorbereid op deze vierdaagse."

Zeer tevreden
Met dagelijks meer dan honderd deelnemers was Jo Bats van De Bergmenners meer dan tevreden. "De vierdaagse is fantastisch verlopen. Veel deelnemers, perfecte weersomstandigheden, een zeer gemoedelijke sfeer en er heeft zich geen enkel ongeval voorgedaan."