Een van de ontwerpen voor de Kunsttunnel Ruurlo.
Een van de ontwerpen voor de Kunsttunnel Ruurlo.

Schildering in kunsttunnel

Winnetou terug in Ruurlo

Ruurlo - De ouderen in Ruurlo hebben het allemaal meegemaakt, de jongeren kennen alleen de verhalen. Tot 1971 werd om de drie jaar in het Rijkenbargse Bos een openluchtspel opgevoerd. In de periode van 1952 tot 1972 werden er in totaal zes openluchtspelen voor het voetlicht gebracht. Vier maal (1963, 1965, 1968 en 1971) werden er Winnetou spelen opgevoerd.

De indianenverhalen van Winnetou uit de boeken van Karl May werden voor de openluchtspelen bewerkt door hoofdonderwijzer Gerdes van de Sint Willibrordusschool die tevens de regisseur was. Het organisatiecomité bestond destijds uit vooraanstaande Ruurloërs zoals onder meer burgemeester Van Tuyll van Serooskerke en zijn vrouw, pastoor Van Soest van de Sint Willibrordusparochie, huisarts Bakker en zijn vrouw, directeur Van de Velde van de plaatselijke zuivelfabriek De Volharding en hoofdonderwijzer Gerdes.
Duizenden mensen kwamen kijken. In 1968 telde het spel bijna achtduizend bezoekers en zette het Ruurlo nationaal op de kaart van openluchtspelen. Een meningsverschil tussen de toenmalige eigenaar van het Rijkenbargse bos, vakbond NVV, en de gemeente Ruurlo was er mede oorzaak van dat er na 1972 een einde kwam aan de openluchtspelen.
Het comité besloot om met het geld dat men nog in kas had een blijvende herinnering aan de spelen te creëren. Gekozen werd voor een borstbeeld van Winnetou. Het beeld werd door de kunstenaars Göbel en Carlier uitgevoerd in brons. Het beeld kreeg in september 2003 een plaats in het plantsoen op de hoek van de Molenlaan en de Borculoseweg.
Helaas werd dit eind maart 2013 van zijn sokkel gezaagd en gestolen. Daarmee was deze ode aan de Winnetou-spelen uit Ruurlo verdwenen. Maar daar komt nu iets nieuws voor in de plaats. Een van de ontwerpen voor de Kunsttunnel Ruurlo is een afbeelding van Winnetou en Old Shatterhand in het Rijkenbargse Bos.
Daarop ook zichtbaar de speciaal aangelegde heuvel. Alle ontwerpen die op de tunnel worden aangebracht onder het motto 'Van saaie naar een fraaie tunnel' zijn te zien op de website www.kunsttunnelruurlo.nl. Kunstenaars zullen de basistekening van de kunstwerken aanbrengen en zorg dragen voor een mooie afronding van het geheel. Het schilderen van het kunstwerk zal deels door de Ruurlose jeugd worden gedaan.

Betrokkenheid
"In de eerste plaats hebben we de leerlingen van groep acht van de vier Ruurlose basisscholen daarbij betrokken. Een deel van de leerlingen zal (toekomstige) gebruiker van de tunnel zijn. Wij beogen te bereiken dat zij het gevoel krijgen dat het ook een beetje 'hun' tunnel is", aldus voorzitter Co Dooms van Projectgroep Kunsttunnel Ruurlo.
Ook wil de projectgroep via het jongerenwerk en verenigingen de wat oudere jeugd inschakelen om mee te helpen aan dit project. Het inschilderen van de tunnel begint op 21 september. Een ieder kan zich via de website aanmelden om daarbij te helpen.