Kunstenaars nemen een kijkje in de etalages van de KijkKastKunstroute.
Kunstenaars nemen een kijkje in de etalages van de KijkKastKunstroute.

Kunstkring Ruurlo

Zeer divers aanbod KijkKastKunstroute

Ruurlo – "Het aanbod is weer zeer divers. Figuratief en non-figuratieve schilderkunst, speksteen, ceramiek, beeldhouwen, bordeurwerk, papierkust en foto's. Het is een prachtig uithangbord welke cursussen we als kring organiseren. Een aantal van de kunstenaars doet dan ook voor het eerst mee. De KijkKastKunstroute mag inmiddels dan ook als traditie worden beschouwd. Dit jaar voor het twaalfde achtereenvolgende jaar." Met deze woorden opende Henk Viscaal van de werkgroep Exposities van de KunstKring Ruurlo vrijdagmiddag 17 juli in het bijzijn van bijna alle ruim twintig deelnemende kunstenaars de KijkKastKunstroute in de Ruurlose bibliotheek.

KunstKring Ruurlo is er dankzij de medewerking van de Ruurlose ondernemers opnieuw in geslaagd het jaarlijkse evenement de KijkKastKunst-route te organiseren. De kunstenaars uit Ruurlo en omgeving stellen hun werken tentoon in de etalages van winkels en kantoren in het centrum van Ruurlo tot en met zondag 16 augustus. Bij elke deelnemende winkelier en in elk kantoor hangt een poster met de routekaart en een lijst met de namen van de deelnemende kunstenaars. Behalve hier kan men ook een routekaart verkrijgen bij het VVV-kantoor en in de bibliotheek. Op de route zijn schilderijen te zien van Erit de Roeper (Teunissen Mode), Lieneke Klein Selle (Installatiebedrijf Altena), Marieke Zevenhuijzen (Obbink), Albert Oolhorst (VVV), Anneke Bouwmeester (de Schoenenwinkel), Jopie Gossink (De Spannevogel), Max Visser (Van Aalst), Barbara Bodegom (AMI-kappers), Hetty Jansen (Pandora), Truus Pijpers (Groot Jebbink), Trijnie Herweijer (Seven voor Ogen), Hugo Pos (Besselink) en Hilda Haselberg (Focus Fashion). Beelden in steen, speksteen of keramiek zijn gemaakt door Lenne Boonstra (F'idysi), Hedi Brenninkmeijer (Nicolet Coiffure), Marianne Matthes (Oude Wesselink), Wil de Waard (Masman Haarmode) en Els Swart (Hetzel). Joke Jense (Swift Hairfashion) toont haar borduurwerken. En tenslotte laten Henk Viscaal (Lusanne Mode) en Joke Stomps (Univé Oost) hun foto's zien.

Albert Oolhorst
Tot de nieuwkomers aan de KijkKastKunstroute behoren onder meer Albert Oolhorst en Hetty Jansen uit Ruurlo. Zes jaar geleden begon Albert Oolhorst (63) weer met schilderen en tekenen. De Ruurloër schildert met acryl op doek, papier en hout. "Ik heb cursussen gevolgd bij Marijke van Dijk (Lochem) en momenteel volg ik een schilder- en tekencursus bij Rita Susebeek (Lochem). Sinds een jaar ben ik gepensioneerd en kan mij meer richten op het schilderen. Ik schilder landschappen- en stadsgezichten, stillevens, auto's en abstract. Ook maak ik linoleum afdrukken." Oolhorst is nog zoekende welke stijl het beste bij hem past. "Mijn voorkeur gaat uit naar de moderne schilderkunst van na 1900. Enkele schilderijen heb ik gemaakt in de stijl van Sonia Delauney, Georgia O'Keefe en Gabrielle Münter. Ideeën doe ik op uit de krant, ansichtkaarten, schildercursus, naar eigen foto's of bedenk zelf iets. Plezier is de belangrijkste drijfveer in mijn hobby. Ik werk vanuit mijn woning in Ruurlo en de kleine gang in mijn woning is mijn 'Hallerie'. Het is de eerste keer dat ik mijn schilderijen toon aan een breder publiek."