Jan en Hetty Ilbrink uit Barchem zijn erg blij  dat ze de finish gehaald hebben. Foto: Gradus Derksen
Jan en Hetty Ilbrink uit Barchem zijn erg blij dat ze de finish gehaald hebben. Foto: Gradus Derksen

Maatregelen tegen de hitte tijdens tiende editie van wandelevenement noodzakelijk

Barchemse 4Daagse gedenkwaardigste en warmste ooit

Barchem - De tiende editie van de Barchemse 4Daagse gaat de boeken in als de meest gedenkwaardige en de warmste ooit. Een totaal van 1312 wandelaars had zich grotendeels digitaal ingeschreven: 918 wandelaars (twintig kilometer), 316 (dertig kilometer), 66 (veertig kilometer) en twaalf wandelaars voor de vijftig kilometer. Hiervan hebben 1063 deelnemers alle vier dagen uitgelopen: tien wandelaars (50 km), 58 (40 km), 264 (30 km) en 731 wandelaars hebben vier maal de finish voor de twintig kilometer bereikt. Een dikke honderd wandelaars die zich hadden ingeschreven, gingen niet van start.

In aanloop en tijdens de wandelvierdaagse werden er enkele maatregelen getroffen in verband met de tropische temperaturen die er vorige week heersten. Zo werden de drie langste afstanden (50-40-30) op de eerste drie wandeldagen ingekort en moesten de deelnemers die aan de twintig kilometer deelnamen op de twee laatste wandeldagen (zaterdag en zondag) voor acht uur van start gaan.
De tweede lustrumeditie gaat de boeken dan ook in als de warmste ooit en daardoor fysiek als de zwaarste sinds 2006. Het uitvalspercentage met 149 wandelaars dat de finish op de Barcholia (Kerkstraat) zondag niet haalde is in vergelijking met de negen voorgaande hoger dan normaal. "Maar het valt ons nog reuze mee. De mensen hadden goed ingespeeld op de tropische temperaturen. En met de inkorting van de drie langste afstanden op de eerste drie wandeldagen en de vervroegde starttijd op de twee laatste dagen op de twintig kilometer heeft de organisatie in samenspraak met ons een wijs besluit genomen. Niet iedere wandelaar had daar begrip voor, maar na afloop kregen we alsnog van diezelfde wandelaars de complimenten van het besluit", zo verklaarde medisch leider Jan de Graaff van het Rode Kruis.
De ruim dertig vrijwilligers van het Rode Kruis die dagelijks werden ingezet voerden in totaal 263 behandelingen uit. De Graaff: "Het aantal blaren en wandelaars die onwel werden, waren overigens niet buitensporig hoog. We hebben twee wandelaars verboden de volgende dag van start te gaan. En daar hebben ze zich ook aangehouden." Wie ook een tevreden en trots man was, was waarnemend voorzitter Arris Kramer van Stichting Barchemse 4Daagse. "De ingreep van de verkorting van de routes en de vervroegde starttijden waren best ingrijpend. Maar we hebben de klus met de ruim 130 vrijwilligers gelukkig zonder incidenten geklaard. En dat geeft ons als bestuur een grote voldoening. Het waren best wel vier spannende dagen met deze hitte."Omdat de wandelaars op de slotdag ook vroeg waren vertrokken kwamen de eerste wandelaars zondag al vroeg binnen. De grootste groep kwam tussen 11.30 uur en 13.30 uur binnen via de Via Barcholia. Er was redelijk wat publiek op de been, al was het niet extreem druk. Het was echter gezellig op het Dorpsplein waar diverse terrasjes en bankjes waren geplaatst. Binnen in 't Onderschoer speelde In-C-eeN. Veel deelnemers bleven nog even napraten over deze gedenkwaardige vierdaagse. De inkorting van de eerste drie wandeldagen – aanvankelijk niet door iedereen gewaardeerd – was ook een unicum. Na de pittige eerste wandeldag was de meerderheid echter om. De weersomstandigheden waren inderdaad zo bijzonder dat tien kilometer minder wandelen voor velen een zegen was.
Ondanks de warmte waren toch nog enkele honderden mensen naar Dorpshuis ´t Onderschoer gekomen om woensdagavond 1 juli de opening van deze lustrumeditie van de Barchemse 4Daagse bij te wonen. Zij werden niet teleurgesteld: het werd een sfeervolle en gezellige bijeenkomst. Arris Kramer heette alle aanwezigen, in welke hoedanigheid ook, van harte welkom. Uiteraard noemde hij ook de maatregelen die de organisatie met het oog op de hitte heeft genomen. "Raadzaam is daarnaast om goed naar je lichaam te luisteren, voldoende rust te nemen en tijdig te drinken en te eten. Ook goede hoofdbedekking is bij deze weersomstandigheden van belang."
Met een flinke slag op gong opende vervolgens de Twentse zangeres en presentatrice Marga Bult officieel de tweede lustrumeditie van de vierdaagse. Daarvoor zong ze een aantal hits uit haar Babe-periode en natuurlijk 'Rechtop in de wind' waarmee ze in 1987 Nederland vertegenwoordigde tijdens het Eurovisie Songfestival. Muziekvereniging Crescendo zorgde vooraf, tijdens en na de sprekers voor een passende muzikale bijdrage. Lijflied 'In Barchem kan alles' kon daarbij uiteraard niet ontbreken en werd uit volle borst meegezongen!


Lees verder op pagina 3


'de Schoenenwinkel' sluit haar deuren

Ruurlo - Na ruim zeventien jaar een schoenenwinkel in Ruurlo te hebben gerund, eerst onder de naam Alex Schoenmode en sinds drie jaar onder 'de Schoenenwinkel', hebben Alex en Nienke Hogevonder het besluit genomen de zaak te stoppen.

Ondanks dat Alex en Nienke samen nog altijd veel plezier in de zaak beleven, en iedere morgen met veel enthousiasme de zaak open doen, hebben zij het zeer moeilijke en emotionele besluit genomen om eind augustus de winkel definitief te sluiten.
Een tegenvallende verkoop, door diverse oorzaken zoals de crisis, internet verkoop, maar vooral vier tegenvallende seizoenen, slechte zomers en winters waarin het bijna niet gevroren heeft, heeft de verkoop geen goed gedaan. "Ondanks dat ons klantenbestand nog ieder jaar blijft groeien, is het niet meer mogelijk om de zaak rendabel te houden. Wij danken iedereen die de afgelopen jaren bij ons in de winkel is geweest", zo laten Alex en Nienke Hogevonder weten.
De aankomende week zal de opheffingsuitverkoop van start gaan, waarbij niet alleen alle schoenen verkocht worden maar ook de winkelinventaris.