De tuin van de familie Geertsma was goed voor een tweede plek.
De tuin van de familie Geertsma was goed voor een tweede plek.

Tuinkeuring Groei en Bloei

Tweede plaats voor familie Geertsma

Berkelland - In het kader van de Nationale Tuinweek van Groei & Bloei is in de afdeling Berkelland/Haaksbergen een tuinkeuring georganiseerd. De deelnemers moesten zich hiervoor zelf aanmelden en de tuin moest een vijver hebben. Zeventuin tuinen hadden zich aangemeld. Winnaar werd de tuin van de familie Ten Hag aan de Korenmolenweg 5 in Haaksbergen. De tweede plaats was voor de familie Geertsma aan de Morsdijk 8a in Ruurlo.

De jury bestond uit vijftien mensen die allemaal tuinliefhebber zijn of professioneel met tuinen te maken hebben. De juryleden gingen minimaal met drie personen op stap om een aantal tuinen te bekijken.

Er was een lijst met criteria opgesteld waarmee punten gegeven konden worden. De criteria waren: Sfeer: hoe ziet de tuin er uit, nodigt het uit om verder te kijken, doet het chaotisch aan of is het overzichtelijk, is het verrassend of saai?
Onderhoud: is alles gesnoeid zoals het hoort, is het gras gemaaid en zijn de kantjes geknipt?
Verhoudingen en bijzonderheden: zijn er doorkijkjes, mooie hoekjes, mooie objecten, een moestuin?
Vijver: past de vijver goed bij de tuin, hoe is de beplanting en onderhoud van de vijver en hoe is de helderheid van de vijver? Bij het onderdeel vijver telden de punten dubbel.

Tuinen beoordeeld op verschillende onderdelen

De drie tuinen met de hoogste score werden nogmaals gekeurd om te bepalen wie de mooiste tuin met vijver heeft. Vrijdagavond 19 juni vond in zaal de Olde Mölle in Neede de prijsuitreiking plaats. Allereerst werden alle tuinen door middel van foto's geshowd en van pluspunten en verbeterpunten voorzien.

De tuin van de familie Ten Hag in Haaksbergen had de hoogste score. Een prachtige heldere vijver waar plant en dier zich heel erg thuis voelen. Vanuit het huis is het een mooi gezicht om naar de vijver te kijken. De tuin is landschappelijk aangelegd met hier en daar een glimp van de omgeving.

Ook hier grote borders met grote groepen vast planten. De tweede plaats was voor de familie Geertsma aan de Morsdijk in Ruurlo. Ook hier een buitengebied tuin met twee vijvers waarvan een met een inheemse beplanting.

De derde plaats was voor de familie Schuurman, Boomgaarden 4 in Borculo. Deze tuin is tot in de perfectie onderhouden en een kleine koikarper vijver voegt hier het natte accent aan toe.