Afbeelding

Themapagina's 70 jaar bevrijding Ruurlo

Stichting 4-5 mei Commissie Ruurlo biedt de lezer van Contact Ruurlo in de komende weken een diversiteit aan verhalen over de Tweede Wereldoorlog en de bevrijding van ons dorp.

Wij willen bijdragen aan de instandhouding van de herinnering aan deze zwarte bladzijde uit de geschiedenis van ons dorp. De verhalen zijn opgesteld in het verleden aan de hand van herinneringen van personen. Dit brengt met zich mee dat elk verhaal een interpretatie van de gebeurtenis is waarover verschil van mening kan bestaan. Elk verhaal heeft altijd meerdere kanten. Het is niet onze bedoeling om aan waarheidsvinding te doen maar om de naoorlogse generaties inzicht te geven in het Ruurlose leven van 1940 - 1945. De commissie heeft de inhoud van de pagina's met groots mogelijk zorg samengesteld in samenwerking met diverse mensen en hoopt dat u als lezer de interessante artikelen zal waarderen.

Stichting 4-5 mei Commissie Ruurlo


Bevrijdingsgedichten Ruurlose kinderen

Het thema van het feest rond de Nationale Bevrijding is 'Vrijheid geef je door'. Speciaal voor 2015 heeft het Nationaal Comité 4 en 5 mei er voor gekozen om het accent te leggen op 'Wie de ogen sluit voor het verleden, is blind voor de toekomst'.

Om deze gedachte over te brengen op de Ruurlose schooljeugd hebben wij de leerlingen van groep zeven en acht van de vier basisscholen gevraagd om over vrijheid na te denken en om deze gedachten te verwoorden in een gedicht over vrijheid. Zij zijn immers onze toekomst en zij zullen met elkaar deze verworven vrijheid moeten koesteren. In deze rubriek tonen wij in de weken rond de bevrijding van Ruurlo enkele van deze mooie gedichten. Zoals gezegd gemaakt door onze eigen kinderen. Helaas kunnen wij van de vele inzendingen maar een aantal gedichten plaatsen in deze rubriek. Alle gedichten zijn te bewonderen tijdens de tentoonstelling 'Ruurlo 70 jaar bevrijd; 70 voorwerpen uit de bezettingsperiode' van 31 maart tot en met 3 april in het pand van woningcorporatie ProWonen aan het Kerkplein.

Stichting Commissie 4 - 5 mei Ruurlo


Bevrijdingsconcert Ruurlo in 't Kulturhus

De 28e editie van het Bevrijdingsconcert van Stichting 4-5 mei Commissie Ruurlo vindt dit jaar weer plaats in 't Kulturhus op woensdag 1 april, de datum waarop Ruurlo, in 1945, bevrijd werd.

Ook dit jaar zijn er weer diverse koren en muziekvereniging Sophia's Lust die belangeloos hun deelname hebben bevestigd. Aangezien we dit jaar 70 jaar bevrijding vieren is het concert uitgebreid met deelnemers. Naast de Koninklijke muziekvereniging Sophia's Lust onder leiding van dirigent Mark ten Breul verlenen dit jaar de koren @Seven onder leiding van Carina Numan en kinderkoor Sing a song onder leiding van Karin Hukker hun medewerking. Ook het vrouwenensemble Amazing en het Ruurlose mannenkwartet Jaben Fear Quartet nemen deel aan het concert dat om 19.30 uur begint en gratis toegankelijk is. Ter bestrijding van de onkosten vindt er, na afloop, bij de uitgang een collecte plaats. Het concert wordt mede mogelijk gemaakt door Bronckhorst High Tech, Weevers, Eijgenhuijsen, Rabobank Graafschap Noord, Oranjevereniging Ruurlo en Stichting Kermis Ruurlo.


Keep them Rolling op 2 april door Ruurlo

Keep Them Rolling, Nederlands oudste, grootste en bekendste vereniging als het gaat om het preserveren van militaire voertuigen uit de periode van de Tweede Wereldoorlog, komt op 2 april ook door Ruurlo.

Onder de evenementennaam 'The Final Push' rijdt een colonne legervoertuigen vanaf eind maart vanaf Groesbeek naar Groningen om te herdenken dat het 70 jaar geleden was dat Oost- en Noord Nederland bevrijd werd door de geallieerde troepen. In Ruurlo zal Keep them Rolling donderdag 2 april zich omstreeks 10.00 uur verzamelen op het bedrijventerrein De Vente. Vanaf deze locatie gaat een kleine groep voertuigen naar de Dorpsstraat waar ze hun voertuigen zullen parkeren. De chauffeurs en hun begeleiders zullen hierna bij het oorlogsmonument aan 't Rikkelder een herdenkingskrans leggen. Iedere inwoner van Ruurlo is van harte welkom om vanaf 10.00 uur de colonne legervoertuigen te bekijken die zich na de herdenkingsplechtigheid via de Dorpsstraat en Wildenborchseweg richting Vorden zal begeven.


Tentoonstelling '70 jaar bevrijding Ruurlo, 70 oorlogsherinneringen'

Samen met de Historische Vereniging Old Reurle, het Achterhoeks Museum 1940-1945 en met grote steun van woningcorporatie ProWonen kunnen we op dinsdag 31 maart, woensdag 1 april, donderdag 2 april en vrijdag 3 april, steeds van 10.00 uur tot 18.00 uur in het pand van ProWonen aan Kerkplein 20 (naast het VVV- kantoor) een unieke tentoonstelling opzetten.

Ongeveer 140 schoolkinderen uit Ruurlo hebben gedichten geschreven over hun visie op oorlog en vrede. U kunt deze gedichten allemaal lezen op de tentoonstelling. In een televisieruimte zijn de originele beelden van het Polygoonjournaal in de oorlog te volgen. De tentoonstelling vormt een chronologisch beeld van de oorlog en de beleving in Ruurlo en omgeving. Er worden exclusieve documenten en brieven getoond geschreven door en gericht aan Ruurloërs. Ook hanger er lijsten met namen van die mensen die politieke wroeters of politiek onbetrouwbaar waren in de ogen van de Duitsers of de NSB'ers. Een bijzonder beschermingsdocument (destijds gered uit een vuilcontainer) van Huize Ruurlo dat ernstig heeft geleden in de oorlog is te zien. Unieke foto's en ooggetuigen verslagen zijn te bekijken.

Wist u dat het huidige reglement verkeersregel en verkeerstekens door de Duitsers in oktober 1941 dwingend werd opgelegd? De gevolgen ziet u nog iedere dag op de TV bij wegmisbruikers en overtredingen. Ook de verkeersborden van nu werden toen ontworpen. De originele beschikkingen vindt u op de tentoonstelling. Het originele handgeschreven processen-verbaal register 1943-1945 alsmede het brievenboek van de Ruurlose politie en het schift gevonden voorwerpen, van die periode, ligt ter inzage. In tien vitrines liggen allerlei gebruisvoorwerpen tentoongesteld uit die periode.

Baron J.D.C. van Heeckeren van Kell, die als geen ander de oorlog in Ruurlo aan den lijve heeft meegemaakt en voor zijn ogen zijn ouderlijk huis, het kasteel tot drie maal toe nagenoeg zag vernietigen en vernielen door beschietingen en SS troepen, zal de tentoonstelling openen. Hij zal eerst een korte toespraak geven voor een ieder die aanwezig is over zijn ervaringen in de oorlog. U bent bij de opening op dinsdag 31 maart om 10.00 uur en daarna natuurlijk ook van harte welkom. De toegang is gratis en de tentoonstelling is voor rolstoelen toegankelijk.

Stichting 4-5- mei Commissie Ruurlo


Afbeelding
de evenementennaam 'The Final Push' doet een colonne legervoertuigen 2 april net zoals op 1 april 19 45 Ruurlo aan.