De voorbereidingen voor de Kookbattle vonden in Ruurlo plaats.
De voorbereidingen voor de Kookbattle vonden in Ruurlo plaats.

Reurle grandioos winnaar van eerste editie van Kookbattle Berkelland

Ruurlo - Het begon heel onschuldig met een telefoontje aan Geert van Tuil van De Keizerskroon met de vraag: "Willen jullie meedoen aan de 'Kookbattle Berkelland onder het motto 'Wie kookt het lekkerst in Berkelland'." "Natuurlijk, Ruurlo, het culinaire dorp van de Achterhoek wil daarbij zijn", was het antwoord.

Wat er vrijdag 20 maart gekookt moest worden, was nog niet bekend. Wel het menu en dat bestond uit een voorgerecht, tussengerecht, hoofdgerecht en een nagerecht. Bij notaris Kraayenhof werd er twee weken van te voren officieel 'getrokken' wie welk gerecht zou bereiden en er moest gekookt worden voor 250 mensen in een pop-up restaurant op het Vlearmoezenplein in Neede. De inrichting van de keuken van het gelegenheidsrestaurant was verzorgd door Metos, terwijl Eijgenhuijsen Precisievervoer uit Ruurlo de overtocht had geregeld.
Nadat Geert van Tuil het keukenteam had geformeerd werd de opdracht bekend gemaakt. Het voorgerecht bestond uit de volgende ingrediënten: gerookte zalm, hangop en waterkers. Onder het motto 'Reurle geet d'r veur' ging het team bestaande uit Lientje Hetzel, Rob Dolphijn, Hans Ribbers, Bart Geverink, Wim Slotboom en Geert van Tuil aan de slag. Na de discussie hoe gaan we koken, klassiek of modern, werd er unaniem gekozen voor modern. Vrijdagmiddag werd er begonnen met de voorbereidingen bij De Keizerskroon. Onwennig en nooit eerder samengewerkt werd er begonnen. De communicatie verliep moeizaam. Termen als 'mise en place' en 'baton gesneden' vlogen over en weer. "Ho, ho", zei Lientje."Kan ut ok in het Reurls." En daarmee was de juiste sfeer geschapen. Vol overgave werden de voorbereidingen gedaan en om vijf uur vertrok het gezelschap naar Neede. In Neede aangekomen werden de keuken geïnspecteerd, ovens getest en de ingrediënten uitgeladen. Er werden afspraken gemaakt over wie wat ging doen en in welke volgorde. De gegaarde licht gerookte zalm werd lauw warm op een bedje van salade gepresenteerd met onder ander rucola, komkommer, radijs en doperwten. Het bord werd gelakt met een emulsie van waterkers met olie en het geheel voorzien van een licht schuimige roomsaus van waterkers, hangop en room en op smaak gebracht met peper en zout. De beoordeling werd gedaan door een publieks- en vakjury. Onder toeziend oog van de vakjuryleden Raymond Prinsen (Stenen Tafel Borculo), Hans Hulshof (Hulshof Chocolaterie) en Eric Bos (Wijn Spijslokaal de Prinsen) werden de borden opgemaakt. Regelmatig kwam de jury vragen naar bereidingswijzen, grondstoffen e.d.
Na een spannende strijd werd Reurle als winnaar uitgeroepen van deze eerste Kookbattle. Bij de presentatie van het team benadrukte Geer van Tuil als teamleider de onderlinge samenwerking van de drie deelnemende horeca bedrijven (Naober, Keizerskroon en De Tapperij).