Veel aandacht in Contact voor mijlpaal

70 jaar bevrijding met diverse activiteiten

Ruurlo - Er is het laatste half jaar al een aantal keren stilgestaan bij het feit dat Nederland 70 jaar geleden werd bevrijd door de geallieerden. Zo hebben we bij de herdenking om de slag om Arnhem gezien dat er veel mensen op af kwamen en de herdenking van de bevrijding van Auschwitz was indrukwekkend. De komende periode zal in het teken staan van de bevrijding en zal op 5 mei Nederland weer op verschillende festivals te vinden zijn.

Ruurlo werd op 1 april bevrijd door de Canadezen en de Engelsen. Vanaf de Batsdijk/Stapeldijk werd er op 31 maart flinke strijd geleverd met de bezetters in het kasteel en in de vroege ochtend van 1 april was het zover: Ruurlo eindelijk bevrijd van de Duitsers.
Stichting Commissie 4 en 5 mei Ruurlo verzorgt rond de 'Reurlse Bevrijdingsdag' verschillende activiteiten. Uiteraard zal op 1 april het jaarlijkse Bevrijdingsconcert gehouden worden. Dit jaar zullen het Jaben Fear Quartet, Amazing, meidenkoor @Seven, kinderkoor Sing a Song en muziekvereniging Sophia's Lust hun medewerking verlenen in 't Kulturhus.
Van dinsdag 31 maart tot en met donderdag 2 april zal de commissie in samenwerking met de Historische vereniging Old Reurle en het Achterhoeks Oorlogsmuseum uit Hengelo (G) een tentoonstelling over de Tweede Wereldoorlog in Ruurlo verzorgen. Deze is te bezichtigen aan het Kerkplein in het pand van woningcorporatie ProWonen naast het VVV kantoor. De tentoonstelling heeft als titel: 'Ruurlo 70 jaar bevrijd; 70 voorwerpen uit de bezettingsperiode'. Aan de hand van zeventig voorwerpen, authentieke documenten, foto's en ooggetuigenverslagen krijgt u een beeld van het leven tijdens deze periode in Ruurlo. Donderdagmorgen 2 april zal Keep them Rolling een bezoek brengen aan Ruurlo. Dit rijdende museum heeft in het verleden vaker een bezoek gebracht aan Ruurlo en maakt met haar voertuigen indruk op haar toeschouwers. De verwachting is dat zij rond 10.30 uur Ruurlo aan doen en een korte stop maken om onder andere een krans te leggen bij het oorlogsmonument op 't Rikkelder.
In Contact Ruurlo zal er in de weken rond 1 april een themapagina gevuld worden met verhalen over de bevrijding van Ruurlo. Hier wordt aandacht gegeven aan het verloop van de bevrijding, maar ook aan persoonlijke verhalen uit de Tweede Wereldoorlog. Daarnaast is er informatie te vinden over het programma in de bevrijdingsweek. De Commissie 4 en 5 mei nodigt u uit om de verschillende activiteiten te bezoeken.