Met een feestelijk lustrumconcert, dat de titel ‘Laetatus sum’ droeg vierde het koor het 45-jarig bestaan.
Met een feestelijk lustrumconcert, dat de titel ‘Laetatus sum’ droeg vierde het koor het 45-jarig bestaan.

Overweldigend 45-jarig lustrumconcert

Ruurlo - Het Ruurlo's Kamerkoor telt tussen de twintig en dertig zangers en zangeressen, maar wie afgelopen zondag getuige was van de volle klank van dit koor in de Dorpskerk te Ruurlo moet zeker meermaals gedacht hebben dat er het dubbele aantal zangers stond te zingen. Het overweldigende geluid van dit koor was een lust voor het oor. Met een feestelijk lustrumconcert, dat de titel 'Laetatus sum' droeg, vierde het koor het 45-jarig bestaan.

De vertaling van Laetatus sum is 'Laten we ons verheugen' en in die sfeer kon het publiek genieten van prachtige koormuziek uit de renaissance. Het Ruurlo's Kamerkoor liet op sublieme wijze horen wat het aan muzikaliteit in huis heeft. In de afgelopen vijf jaren heeft het koor onder de bezielende leiding van dirigent Gerrit Hoekstra hard gewerkt aan zangtechniek en koorklank. Er zijn grote stappen gezet en dat was afgelopen zondag goed te horen.
Het koor voelt zich hoorbaar thuis in de niet altijd eenvoudige polyfone muziek. Het publiek kreeg een rijke muzikale maaltijd voorgeschoteld waar je oprecht blij van werd en waarmee de titel van het concert eer werd aangedaan.
Het thema van het concert 'Muziek bij de vrede voor Jeruzalem' betreft de moeizame tocht door het Volk van Israël naar het beloofde land. Een zoektocht naar vrede en harmonie, met ontberingen en tegenslag, maar geluk en blijdschap gloort bij de poorten van Jeruzalem. Emoties van verdriet en blijdschap wisselen elkaar af en deze mix van sentimenten klonk door in het repertoire dat het Ruurlo's Kamerkoor ten gehore bracht. Dan weer ingetogen, dan weer jubelend, waardoor dit lustrumconcert een aangename en spannende gevarieerdheid had. Het koor kan zowel eenstemmig als meerstemmig een uitgebalanceerde koorklank neerzetten. Intiem is de klank als er uni sono wordt gezongen en groots en meeslepend in dubbelkorig werk. Het koor werd professioneel ondersteund door luit, orgel en fagot. De tere klanken van de luitsolo's vormden weldadige rustpunten tijdens het concert.

Versterking
De gemiddelde leeftijd van het Ruurlo's Kamerkoor is aan de hoge kant, maar een stem die goed getraind en onderhouden wordt kan kennelijk lang mee. Toch zou het voor het koor goed zijn wanneer er versterking kwam bij de mannen. Het koor is ernstig op zoek naar bassen en tenoren en nodigt mannelijke zangers uit om vrijblijvend een repetitie mee te maken op de woensdagavond in De Hoeksteen in Barchem. Nadere informatie op de telefoonnummers 0573 451021 of 0545 286969.