Dina Schulenbarg kreeg bezoek van de burgemeester.
Dina Schulenbarg kreeg bezoek van de burgemeester. Foto: Gerwin Nijkamp

Dina Schulenbarg viert haar 100ste verjaardag

"Tot diep in de nacht loste ik menige breinkraker op"

Ruurlo - Ze staat nog steeds midden in het leven ondanks haar lichte hersenbloeding eind vorig jaar. Humor was en is nog steeds één van haar handelsmerken. Moppen tappen kan ze als de beste. "En ik heb altijd veel aan 'sport' gedaan. Fietsen, zwemmen, gymnastiek en ook puzzelen. Tot diep in de nacht loste ik menige breinkraker op. Dat houdt je jong van lichaam en geest."

Aan het woord is Dina Schulenbarg-Zieverink. Donderdag 22 januari vierde de geboren en getogen Ruurlose haar honderdste verjaardag. Een bloemenzee in haar knusse appartement van De Schoven naast woonzorgcentrum De Bundeling is daar het levende bewijs van. En ook de talloze felicitatiekaarten zijn haar dierbaar. Namens de gemeente Berkelland bracht burgemeester Joost van Oostrum donderdag persoonlijk de felicitaties aan haar over. De twee felicitatiebrieven van Zijne Majesteit de Koning en Hare Majesteit de Koningin en van de Commissaris van de Koning heeft ze apart gehouden van de andere tientallen kaarten. Het zijn niet haar eerste felicitatiebrieven van het Koninklijk Huis en de provincie. Toen Dina in 2008 samen met haar inmiddels overleden man Willem haar 70-jarig huwelijksfeest vierde kreeg ze ook de felicitaties van het Koninklijk paar en de commissaris.

Samen met haar directe familie (twee dochters, vijf kleinkinderen, dertien achterkleinkinderen en hun 'aanhang') en enkele kennissen vierde Dina haar honderdste verjaardag bij 'Van Tuil' (De Keizerskroon). Daar kreeg ze van haar muzikale familieleden Gertie Klein Kranenbarg (trompet), Teije van Tuil (drums) en Sebe van Tuil (mondharmonica) een spontane serenade aangeboden. Begin deze week 'neugde' ze naar goed Achterhoeks gebruik zelf haar buren van De Schoven uit om een borrel te komen drinken. De wieg van Dina stond honderd jaar geleden aan de Barchemseweg in een boerderijtje naast de Kapel. Ze heeft een werkzaam leven achter de rug. Zeker toen ze samen met Willem een agrarisch loonbedrijf runde aan de Morsdijk. "Er was altijd wat te doen en volk over de vloer." Dina is regelmatig in de ontmoetingsruimte van De Bundeling te vinden. Daar schuift ze dagelijks aan voor een warme maaltijd en ook bij activiteiten is ze van de partij. Ook voor de Welfare is ze nog actief. Breien en borduren doet ze met de vleet. En twee maal per week bezoekt ze zorgboerderij Klein Arfman op De Bruil. Kortom Dina zit absoluut nog niet stil.

Gemeente Berkelland telt inmiddels achttien inwoners van 100 jaar en ouder. De oudste is 108 jaar. In Ruurlo wonen vier personen van 100 jaar en ouder en is de oudste inwoner: 105 jaar.