Bij de Dorpskerk hangt speciaal een spandoek voor de actie.
Bij de Dorpskerk hangt speciaal een spandoek voor de actie. Foto:

Protestantse Gemeente hoopt op

hogere opbrengst actie Kerkbalans

Ruurlo - Deze week wordt de actie Kerkbalans gestart in de Protestantse Gemeente Ruurlo-Barchem. Het spandoek hangt aan de Dorpskerk. Vrijwilligers bezoeken 1200 adressen in Ruurlo en Barchem. Het worden weer spannende weken. Komen de gemeenteleden voldoende over de brug om alle plannen in 2015 te realiseren?

Rinus Dijkman is voorzitter van het College van Kerkrentmeesters dat als eerste verantwoordelijk is voor de financiële huishouding van de kerk. Hij is optimistisch. "Van alle inkomsten in onze gemeente komt ongeveer 65 procent uit de bijdragen van onze gemeenteleden waarbij Actie Kerkbalans verreweg het belangrijkst is. We hebben een begroting met een fors tekort. Dus hoop ik dat de leden van onze gemeente dit jaar een extra duit in het kerkelijk zakje willen doen. Dan wordt er heel veel mogelijk."

Wat moet er dan allemaal gebeuren in jullie gemeente? Weten de mensen dat eigenlijk wel? "Je verwacht van mij als kerkrentmeester natuurlijk een verhaal over de financiën", zegt Dijkman. "Maar geld is niet meer dan een middel om alles mogelijk te maken. Het begint natuurlijk allemaal met de inzet van onze predikant, kerkelijk werker, kerkenraad en al die andere vrijwilligers.

Zij zorgen voor pastorale en diaconale zorg, zij bezoeken de ouderen en zieken, zij zorgen ervoor dat er elke zondag kerkdiensten zijn, dat de jeugd wordt betrokken bij kerk en geloof, de kerkgebouwen worden onderhouden en ga zo maar door. Maar – en nu kom ik er toch mee – daar is wel geld voor nodig.

Met Actie Kerkbalans maken onze gemeenteleden het mogelijk, dat het werk van onze kerk door kan gaan. Iedereen merkt dat de laatste tijd een groeiend aantal mensen zich enthousiast inzet voor wat onze gemeente te doen staat. De waardering daarvoor verwachten we terug te zien in de opbrengst van Kerkbalans."

Twee euro meer
Deze week bellen zo'n 90 vrijwilligers aan op 1200 adressen. Zij overhandigen een envelop met een toezeggingformulier. Een week later bellen ze opnieuw aan om het ingevulde formulier op te halen.

Een goede actie maakt veel mogelijk

Begin februari zijn alle toezeggingen opgeteld en weet de Protestantse Gemeente hoeveel de leden willen bijdragen aan het werk van hun kerk in Ruurlo en Barchem. Dijkman tenslotte: "Als elk lid twee euro per maand meer geeft dan vorig jaar, ofwel 24 euro over het hele jaar 2015, dan zijn we uit de zorgen. Dat moet toch mogelijk zijn?"