Er wordt een naam gevraagd voor het Dorpsplein.
Er wordt een naam gevraagd voor het Dorpsplein. Foto:

Laatste ontwikkelingen actiepunten Dorpsplan Barchem

Barchem - Een aantal facetten uit de laatste nieuwsbrief van het Dorpsplan Barchem van 2014 zijn dat op het plan Zuijdzicht nog een aantal starters woningen te koop zijn. Omdat er op dit moment te weinig woningen verkocht zijn om te starten met de bouw wil Kompaan en de gemeente Lochem graag met de Barchemers van gedachten wisselen welke aanpassingen er gedaan moeten worden zodat deze woningen wel te verkopen zijn.

De tekening voor het te realiseren Dorpsplein is aangepast aan de laatste wensen en de aanvraag voor de vergunning ligt momenteel bij de gemeente Lochem. De werkgroep Dorpsplein is volop in overleg met de gemeente over de precieze invulling van de werkzaamheden en verantwoordelijkheden. Het is nog even afwachten, maar in de komende maanden zou het kunnen gebeuren dat de eerste werkzaamheden gaan beginnen.

Dan zal het wel wat aanpassen zijn als de mensen en machines in de straat aan het werk zijn. In de loop van dit jaar wordt het vrij liggende fietspad langs de Borculoseweg verder naar het dorp aangelegd tot de Dennenlaan. Dit om te voorkomen dat de fietsers te vroeg oversteken en links gaan fietsen. Ook de chicane aan de Lochemseweg zal een kleine aanpassing krijgen. Zoals reeds gemeld is wordt er gesproken over het realiseren vaneen 24 uurs zorglocatie in Barchem. Doel hiervan is dat iedere inwoner met een indicatie voor zware zorg in Barchem kan blijven wonen, in een zorggeschikte omgeving. Uitgangspunt hierbij is om het voor elke bevolkingsgroep mogelijk te maken hier te gaan wonen. De projectgroep zorg, waarin onder andere de Stichting Marga Klompé en een projectontwikkelaar zijn vertegenwoordigd, is in gesprek over de mogelijkheden en haalbaarheid van een dergelijke voorziening. Deze projectgroep krijgt ondersteuning en feedback van de klankbordgroep. De groep bestaat uit elf Barchemers die op één of andere wijze affiniteit hebben met de zorg en/of dit initiatief. Vanuit de klankbordgroep is er onder andere een lijst met wensen opgesteld ten aanzien van de inrichting van het te realiseren gebouw en wensen met betrekking tot inrichting van de omgeving van het gebouw. Er is een inventarisatie geweest naar het aantal mensen en de zorgbehoefte van die mensen. De zorgbehoefte is van licht tot zwaar en de te bouwen locatie zal met deze zorgbehoefte rekening moeten houden. Ook met de gemeente wordt overleg gevoerd over deze plannen.