Luchtfoto van het carbidschieten aan de Vorsterkampweg in buurtschap De Bruil.
Luchtfoto van het carbidschieten aan de Vorsterkampweg in buurtschap De Bruil. Foto: Erwin Zieverink

Rustig oud en nieuw in Ruurlo

Prachtige luchtbeelden carbid schieten

Ruurlo - De overtreffende trap. Zo zou men het 'carbidkanon' dat Oudejaarsdag met grote regelmaat op een stuk bouwland aan de Vorsterkampweg werd 'afgeschoten' kunnen omschrijven. Zonder het aspect veiligheid uit het oog te verliezen schoten Ruurlose vriendengroepen onder leiding van de groep De Stacaravan met een reusachtig 'kanon' het oude jaar uit.

Naast het 'kanon' fungeerden ook enkele melkbussen als 'knalobjecten'. Door de hoeveelheid carbid en water en de tijdsduur tot ontsteking te variëren is het een sport -met de vorming van acetyleengas- een optimale 'oerknal' te veroorzaken.

Na voldoende gasvorming werd middels een schrikapparaat het 'kanon' telkens elektronisch ontstoken. Het spectaculaire gebeuren aan de Vorsterkampweg werd vanuit de lucht door Ruurloër Erwin Zieverink gefotografeerd en gefilmd met een drone. In Ruurlo was vuurwerk te koop bij de Welkoop en Kluswijs.

Hans Tragter van de Welkoop Ruurlo was dik tevreden over de verkoop. "Vooral op Oudejaarsdag was het in de ochtenduren flink druk. Mensen stonden in de rij om hun bestellingen te plaatsen."

Natuurlijk hield niet iedereen zich aan de spelregel om het vuurwerk alleen tussen 31 december 18.00 uur en 1 januari 02.00 uur 's nachts af te steken. Op andere tijden was het verboden. Maar zover bekend werden er in Ruurlo geen proces-verbalen uitschreven door Buitengewoon opsporingsambtenaren (BOA's) of Berkellandse agenten. Zij kwamen pas in actie als er daadwerkelijk meldingen van overlast werden gemeld. Zover bekend waren er die in Ruurlo minimaal.

Wijkagent
Via twitter bedankte de Ruurlose wijkagent Lisette de Mink iedereen voor een rustig oud en nieuw in Ruurlo! "Incidenten blijven er altijd maar grote zaken zijn uitgebleven", zo liet in het bericht weten. Zo waren er enkele kleine vernielingen te noteren als een opgeblazen prullenbak.

Wijkagent: 'Grote zaken zijn uitgebleven'