Jos Paardekoper vertelt over gebroeders Grimm

Ruurlo - Historicus en Nederlands letterkundige Jos Paardekooper houdt op maandag 12 januari een lezing over de levensgeschiedenis van de broers Jacob en Wilhelm Grimm.

Iets meer dan twee eeuwen geleden, in 1812, verscheen het eerste deel van "Kinder- und Hausmärchen", beter bekend als "De Sprookjes van Grimm". De gebroeders Jacob (1785-1863) en Wilhelm (1786-1859) waren op dat moment - beiden nog geen dertig jaar - al beroemde taalkundigen, die de taalwetenschap in ons deel van de wereld fundamenteel zouden bepalen.

Grote invloed
Hun invloed op beide gebieden, de letterkunde en de taalkunde, kan nauwelijks worden overschat, al zullen ze voor de meesten van ons vooral bekend zijn als de verzamelaars van Europese sprookjes.

Misverstand
En zelfs daar heerst soms het misverstand dat ze die sprookjes zelf zouden hebben verzonnen. Al met al voldoende redenen om de broers twee eeuwen later eens in de schijnwerpers te zetten. Als vertellers van volksverhalen, sagen en poëzie.

Cultuurdocent
Jos Paardekooper is vele jaren cultuurdocent geweest aan het HBO in Deventer, in welke plaats hij van 2007 tot 2009 ook stadsdichter was.


Maandag 12 januari om 20.00 uur
De Keizerskroon te Ruurlo