Van cursusleider Henk Viscaal leer je de kneepjes van het op de computer voor- en nabewerken van digitale foto’s.
Van cursusleider Henk Viscaal leer je de kneepjes van het op de computer voor- en nabewerken van digitale foto’s. Foto:

Kinderen, fotografen en geschiedenisliefhebbers komen aan hun trekken

KunstKring start het nieuwe jaar met drie nieuwe cursussen

Al vaak kreeg de KunstKring de vraag of er ook iets georganiseerd kan worden voor kinderen. De nieuwe cursus 'Tekenen voor kinderen' biedt kinderen van 8 tot 12 jaar de kans om te leren portrettekenen. De belofte is, dat de kinderen na vier lessen (op donderdag van 15.45 tot 16.45 uur) naar huis gaan met een zelfportret in art-pop. Daar gaan wel de nodige vingeroefeningen aan vooraf om te leren hoe je een portret moet tekenen. Hoe ga je om met bijvoorbeeld de ogen en de oren. Ze gaan zelfs op de kop tekenen om zo echt te leren kijken en je niet af te laten leiden door wat je denkt zelf al te weten. Ook gaan de kinderen elkaar natekenen wat natuurlijk altijd weer voor de nodige lachpartijen zorgt. Het beloven vier heel leuke middagen te worden voor kinderen die creatief aan het werk willen gaan en daarvan willen leren!

Creatieve fotobewerking
Iedereen fotografeert tegenwoordig digitaal. Dat opent een wereld aan mogelijkheden, maar velen kennen daarin niet de weg. Tijdens deze cursus leer je de mogelijkheden van creatieve fotobewerking. Je leert omgaan met het programma Adobe Photoshop voor het opknappen van foto's, het werken met lagen, compilaties maken met meerdere foto's, teksten toevoegen, fotoboeken maken en ga zo maar door. De mogelijkheden lijken eindeloos. Misschien schuilt daarin juist de reden dat velen er niet aan durven te beginnen. Deze cursus helpt je op de goede weg en is helemaal ideaal voor wie thuis al beschikt over het programma Photoshop Elements, ook al is dat geen voorwaarde.

'Oost en West'
Drs. Gregor Dijkhuis heeft zich gespecialiseerd in de geschiedenis van de Hoge Middeleeuwen. Al twee keer eerder hebben we in Ruurlo mogen ervaren hoe boeiend hij zijn toehoorders meeneemt naar die tijd. Tijdens vier avonden in januari en februari maakt hij met zijn cursisten weer een reis door die tijd. Nu staat hij stil bij de Levant (o.m. over de geschiedenis van en het conflict in het Midden-Oosten), 'Jeruzalem aan de Rijn' (over het antisemitisme in de Middeleeuwen), de Tempeliers (de opkomst en neergang van een ridderorde) en 'Stupor Mundi' (portret van de eigenzinnige vorst Frederik II van Hohenstaufen).

Na elke bijeenkomst krijgen de cursisten via e-mail een ruime hoeveelheid materiaal toegestuurd, zoals aanvullende notities, leeslijsten en hand-outs van het gebruikte beeldmateriaal.

Voor wie eerder deelnam aan een cursus van deze inspirerende spreker hoeft deze cursus geen verdere aanbeveling. Wie dat nog niet deed, wordt aangeraden nu wel te komen. Dijkhuis stelt je niet teleur.

Aanmelden
Alle cursussen worden gegeven in het Atelier van de KunstKring Ruurlo in het Kulturhus.

Meer informatie, ook over data en prijzen, staat op www.kunstkringruurlo.nl.

Aanmeldingen – liefst op korte termijn - zijn welkom bij Lieneke Tanis, tel. 0573-451245, b.g.g. Femia Kok 573-453090 of cursusadministratie@kunstkringruurlo.nl.

Een cursus gaat alleen door bij voldoende aanmeldingen. Hoe eerder de aanmeldingen binnen zijn, des te eerder kan de KunstKring daarover duidelijkheid geven.

Na vier lessen ga je naar huis met een zelfportret, maar eerst moet je veel oefenen.
De Levant is het kruispunt van volkeren, culturen en godsdiensten. Vaak leidde dat tot gewapende conflicten.