De laatste keer dat Derk op ‘zijn’ molen kwam was op 5 april 2014. Hij is toen nog één keer helemaal naar de stelling geklommen. Foto: PR

De laatste keer dat Derk op ‘zijn’ molen kwam was op 5 april 2014. Hij is toen nog één keer helemaal naar de stelling geklommen. Foto: PR

In Memoriam: Derk Woerts, Derk van de Mölle

Algemeen

RUURLO - Op 23 november 2021 is Derk Woerts overleden, ofwel ‘Derk van de Mölle’ omdat de op Oudejaarsdag in 1929 geboren en getogen Ruurloër bijna vijftig jaar op de Ruurlose molen Agneta werkte.

Derks vader was timmerman op Huize Ruurlo (het huidige museum MORE). Derk Woerts wilde zelf ook timmerman worden. Hij moest daarvoor naar de ambachtsschool in Winterswijk. Het was echter oorlogstijd en de school was gevorderd door de Duitsers. Derk is toen op 14-jarige leeftijd begonnen op zaag- en korenmolen Agneta. Hij kwam te werken als knecht onder molenaar Jan ten Have. De molen was toen nog in het bezit van Huize Ruurlo. Jan en Derk waren in die tijd dus allebei in dienst van de familie Van Heeckeren van Kell. Jan ten Have heeft de molen in 1956 gekocht. Derk was de enige knecht en zorgde voor het zagen en het malen. Toen Ten Have in 1967 overleed stond Derk er alleen voor. Hij heeft dit tien jaar volgehouden totdat Broer Gunnewick in 1977 de molen kocht van de weduwe Ten Have.

Derk heeft nog tot en met 1992 dagelijks op de molen gewerkt. Bijna 50 jaar lang!
Na het overlijden van zijn moeder in 1993 is Derk aan de Houtwal blijven wonen. Vanaf toen kwam hij ook geregeld weer op de molen. In 1999 is de molen verkocht aan de familie Vaags uit Aalten en werd het werken met de molen overgenomen door de vrijwilligers van Stichting Vrienden van de Molen Agneta. Gedurende de eerste tijd kwam Derk regelmatig langs om te vertellen hoe er moest worden gezaagd. Hij was voor de vrijwilligers een uitstekende en plezierige leraar. Hij leerde de huidige zaagmeesters de fijne kneepjes van het zagersambacht. Ook later kwam hij regelmatig even aanwippen. Hij combineerde deze zaterdagse bezoekjes dan meestal met een bezoek aan de viskraam op het Julianaplein. Toen Derks gezondheid wat minder werd gingen de vrijwilligers nog regelmatig bij hem op bezoek. Hij was altijd blij met het bezoek, maar zeker ook met de zoute haringen die regelmatig werden meegebracht. Op 9 mei 2008 verrichte Derk nog de officiële openingshandeling voor de nieuwe bezoekersruimte op de molen.

Nog een paar keer hebben de vrijwilligers hem kunnen verleiden om op bezoek te komen op de molen. Hij hield altijd een grote belangstelling voor de molen en haar vrijwilligers. Tijdens zijn bezoeken wist hij prachtige verhalen te vertellen over het verleden van de molen (lang niet allemaal geschikt voor publicatie). Zo waren in 1943, vlak voor Pasen, de kleppen uit de wieken geblazen tijdens een zware storm. Omdat er voor herstel toestemming moest worden verleend door de Duitse overheid, duurde het tot najaar van dat jaar voordat er nieuwe kleppen werden aangebracht. Tijdens deze herstelwerkzaamheden was er ook nog een bombardement. Deze gebeurtenissen hebben een grote indruk op de toen nog heel jonge Derk gemaakt. 

De laatste keer dat Derk op ‘zijn’ molen kwam was op 5 april 2014. Hij is toen nog één keer helemaal naar de stelling geklommen. Onderweg naar boven vertelde hij uit welk raam je vroeger wat kon zien, voordat de bomen te hoog werden. Op de stelling verbaasde hij zich over het veranderde uitzicht. Hij wist nog precies te vertellen hoe het uitzicht er vroeger uitzag, toen de Nieuwe Weg nog zandweg was...
Voor de vrijwilligers van de molen Agneta was het altijd een genoegen om Derk op bezoek te krijgen en later ook bij hem op bezoek te gaan. Derk Woerts was voor hen een ‘prachtkeerl’!

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant