Afbeelding

Wat is het verschil tussen underlayment platen en brandwerende platen?

Partnerbijdrage

Als je bezig bent met het bouwen van een huis, dan is het belangrijk dat je de juiste platen kiest voor de constructie. Er zijn verschillende soorten platen, waaronder underlayment platen en brandwerende platen. Maar wat is nu precies het verschil tussen deze twee? In deze blog bespreken we de verschillen tussen een underlayment plaat en brandwerende plaat en waarom je voor de ene of de andere plaat zou kiezen.

Underlayment platen zijn houten platen die worden gebruikt voor de constructie van wanden, vloeren en daken van huizen. Deze platen worden meestal gebruikt als een basis, die later wordt bedekt met een ander materiaal, zoals gipsplaten of tegels. Underlayment platen worden meestal gemaakt van multiplex of OSB (Oriented Strand Board) platen. Ze zijn sterk, duurzaam en hebben een mooie afwerking. Het is belangrijk om te weten dat underlayment platen niet brandwerend zijn en daarom niet geschikt zijn voor gebruik in brandgevoelige gebieden.

Brandwerende platen zijn, zoals de naam al doet vermoeden, platen die bestand zijn tegen brand. Deze platen worden meestal gebruikt in gebouwen waar de kans op brand groot is, zoals trappenhuizen, liftschachten, en technische ruimten. Een brandwerende plaat van Bouwmaat beschermt de constructie van het gebouw tegen vuur en zorgen ervoor dat de brand zich niet verspreidt. Brandwerende platen zijn er in verschillende soorten, waaronder gipsplaten, cementplaten en calciumsilicaatplaten.

Het grootste verschil tussen underlayment platen en brandwerende platen is dus dat underlayment platen niet brandwerend zijn en brandwerende platen wel. Het is belangrijk om het juiste type plaat te kiezen voor elke specifieke locatie in het gebouw. Als je bijvoorbeeld een wand in een trappenhuis aan het bouwen bent, dan is het belangrijk dat je kiest voor een brandwerende plaat omdat de kans op vuur in dit gebied groot is. Als je echter een wand in de woonkamer van het huis bouwt, dan is een onderlayment plaat de beste keuze, omdat deze plaat geen brandwerende eigenschappen nodig heeft.

Als je op zoek bent naar platen voor je bouwproject, dan is het belangrijk om te weten dat er veel verschillende soorten platen zijn. Het is belangrijk om de juiste plaat te kiezen voor elke specifieke locatie in het gebouw. Kies voor een underlayment plaat als je een sterke, duurzame plaat nodig hebt die er mooi uitziet. Kies voor een brandwerende plaat als je extra veiligheidsmaatregelen wilt nemen en het risico op vuur wilt verkleinen.

Dit artikel wordt u aangeboden door Bouwmaat. Het is niet gemaakt onder verantwoordelijkheid van de redactie van deze uitgave.

Advertenties doorgeplaatst vanuit Achterhoek Nieuws Borculo-Ruurlo