Inge de Wit
Bestuurder SKB Winterswijk
Inge de Wit Bestuurder SKB Winterswijk

Berichten uit het SKB aan het woord Inge de Wit, bestuurder SKB Winterswijk

Zorg

De spoedzorg van de toekomst: samen regelen we dat voor deze regio

De wereld lijkt deze dagen op een snelkookpan. Corona, de oorlog in Oekraïne: alles verandert, niets blijft hetzelfde. In die onzekerheid is het belangrijker dan ooit dat we elkaar vasthouden. Dat we er voor elkaar zijn, niet in paniek raken en samen werken aan de uitdagingen van morgen.

Laat dat nou precies de kracht zijn van deze regio. En van ons streekziekenhuis. Als het om gezondheid en leefbaarheid gaat, is het SKB een onmisbare schakel. 

Ook wij bewegen mee met de wereld om ons heen. Samen staan we voor de opgave om de acute zorg te versterken en klaar te maken voor de toekomst. Om de zorg betaalbaar en de arbeidsmarkt in evenwicht te houden, is ziektepreventie natuurlijk het allerbelangrijkste. Wie gezond is, kan maar beter gezond blijven. Maar dat neemt niet weg dat het mis kan gaan met onze gezondheid. Op die momenten dat er acuut zorg nodig is, moeten wij er staan. Voor iedereen in de Oost-Achterhoek. 

En dat kúnnen we ook. Hoe? Door maximaal gebruik te maken van onze kracht. Datgene wat ons sterk maakt en met elkaar verbindt. In geen enkele andere regio is het gevoel van saamhorigheid zo sterk en de zorg gevoelsmatig zo dichtbij. Dat is een fijne constatering, daar ben ik trots op. In het SKB kennen we onze patiënten. Velen zijn hier geboren of verbonden met de mensen die er werken. Daarbuiten staan we in nauw contact met de zorgprofessionals om ons heen. De huisartsen en verloskundigen, onze collega’s van Marga Klompé, Sensire, Careaz, GGNET, de ambulancediensten en het gemeentelijke WMO-loket. Samen zijn we nu in gesprek om de spoedzorg opnieuw te organiseren en steviger in te bedden binnen de regio. Eenvoudig gezegd komt het erop neer dat we de acute zorg van de huisarts en verloskundige, het ziekenhuis, het verpleeghuis, wijkverpleegkundige, de psychiater en de maatschappelijke ondersteuners aan huis zo goed mogelijk op elkaar afstemmen en mogelijk op termijn gaan onderbrengen onder één dak. Snel en makkelijk toegankelijk voor iedereen. 

Natuurlijk gaat dat niet vanzelf. Zoals gezegd: kijk naar de wereld om ons heen, we zijn continu in beweging. Juist daarom is het zo belangrijk dat we schouder aan schouder staan met onze regionale zorgpartners. Dat we mogelijke bedreigingen ombuigen in kansen. Zeker in deze tijd, waarin je struikelt over de meningen en doemscenario’s waar geen mens wijzer van wordt, is het belangrijk om met beide benen op de grond te blijven staan. Dat is precies wat we nu doen. We maken even pas op de plaats en denken na over de toekomst. Eén ding is zeker: spoedzorg zal altijd nodig zijn. Samen kunnen we dat uitstekend regelen, hier in de regio, dicht bij huis. Daar ben ik heilig van overtuigd.

Inge de Wit
Bestuurder SKB Winterswijk

Advertenties doorgeplaatst vanuit Achterhoek Nieuws Borculo-Ruurlo