De tamandua, een boommiereneter, is -net als het gordeldier- uniek voor dierenparken in de regio. Foto: PR/Hof van Eckberge

De tamandua, een boommiereneter, is -net als het gordeldier- uniek voor dierenparken in de regio. Foto: PR/Hof van Eckberge

Hof van Eckberge onthult drie nieuwe diersoorten

Zakelijk

EIBERGEN - Het belevingspark in Eibergen toonde enkele weken geleden de tekeningen voor een nieuw gebied in het park. De bouw is intussen in volle gang en de ontwikkeling wordt op de voet gevolgd in een podcast-serie. Vandaag worden in de nieuwste aflevering de eerste drie nieuwe diersoorten onthuld: de grootste spin ter wereld, een gordeldier en een boommiereneter.

Enkele jaren geleden werd een uitgebreid collectieplan opgesteld met diersoorten die in de toekomst aan het park moeten worden toegevoegd. Allen passend binnen de educatieve boodschap die het park wenst uit te dragen. Bioloog Tim Reimes: ‘’Dit zijn diersoorten die bijvoorbeeld met bedreigingen te maken krijgen die veroorzaakt worden door mens en natuur. In ons park proberen we die boodschap zo goed mogelijk over te brengen, met daarnaast een directe bijdrage aan natuurbehoud.’’ In het nieuwe gebied komen soorten uit het Amazonegebied in Peru, die specifiek te vinden zijn op en rond de koffieplantages aldaar.

‘Waar koop je die dieren dan?’ Een veelgehoorde vraag van bezoekers die het park in de podcast uitgebreid beantwoordt. ‘’Dieren koop je niet. Je draagt - samen met andere dierentuinen - bij aan het behoud van soorten. Dieren worden onderling uitgewisseld binnen gecontroleerde programma’s, om de genen populatie te bewaken’’, aldus Reimes. Het park zal dit misverstand ook in het nieuwe gebied onder de aandacht brengen, om de bijdrage van dierentuinen te verduidelijken.

7 nieuwe soorten
In totaal verschijnen er zeven nieuwe diersoorten in het Amazonegebied. Drie daarvan zijn vandaag onthuld: de Goliath Vogelspin, het Zesbandgordeldier en de Zuidelijke Tamandua. De spin is de grootste ter wereld en op slechts twee andere plekken in Nederland te zien. Ook het gordeldier en de Tamandua zijn uniek in de regio, die tevens gecombineerd worden in een binnenverblijf. De dieren komen uit dierentuinen in Denemarken, Frankrijk en Duitsland en zijn onder toeziend oog van de verzorgers samengevoegd. Enkele soorten verblijven reeds een tijdje in het park, om te wennen aan de nieuwe locaties. Als alles voorspoedig verloopt zijn de nieuwe soorten in het najaar van 2024 te zien voor bezoekers.


De Goliath Vogelspin is een nieuwe soort in het Eibergse belevingspark. Foto: PR/Hof van Eckberge
Het zesbandgordeldier is een van de nieuwe soorten in het dierenpark in Eibergen. Foto: PR/Hof van Eckberge

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant