Afbeelding

Wat is het verschil tussen preventief en reactief supplementen gebruiken?

XInterviews & Achtergrond

Tegenwoordig gebruiken veel mensen één of meerdere supplementen. Het doel van supplementen gebruiken is voor velen zeer uiteenlopend. De een gebruikt een vitaminesupplement tegen vitamine D tekort symptomen, terwijl de ander juist een voedingssupplement gebruik om sportprestaties te verbeteren.

Hoe zit dat nu precies: Moet je supplementen preventief of reactief gebruiken? Deze vraag stellen veel mensen zich. In dit bericht nemen we beide benaderingen onder de loep, zodat je zelf kunt beslissen welke wijze van supplementen gebruiken het beste bij jouw persoonlijke situatie past.

Supplementen preventief gebruiken 

Jouw dieet aanvullen met gezonde supplementen kan resulteren in veel gezondheidsvoordelen. Mits ze goed gebruikt worden en van een hoge kwaliteit zijn. Laten we allereerst eens beschrijven wat preventief gebruik van supplementen inhoudt.

Welnu, preventief gebruik kan aangemerkt worden als het inzetten van supplementen zonder dat dit daadwerkelijk noodzakelijk is vanwege gezondheidsklachten. Ofwel, middels deze vorm van gebruik wil je juist mogelijke gezondheidsklachten voorkomen. Vandaar de benaming “preventief gebruik”.

Dit kan bijvoorbeeld nuttig zijn als je jouw immuunsysteem (lees: weerstand) op peil wilt houden. Je kunt er in dat geval voor kiezen om een kwalitatief hoogwaardig multivitamine supplement te gebruiken. Op die manier probeer je besmetting met virussen en bacteriën op voorhand te voorkomen. Je versterkt immers jouw immuunsysteem ter bescherming en niet ter behandeling.

Daarnaast kunnen supplementen preventief gebruikt worden, wanneer je bijvoorbeeld veel van jouw lichaam vergt. Denk aan het beoefenen van een zware lichamelijk sport, zoals bodybuilding, fitness en duursporten. Ben je een fanatieke sporter? Dan kun je onder andere creatine gebruiken, wat ertoe leidt dat jouw uithoudingsvermogen toeneemt en jouw spieren zich sneller kunnen herstellen.

Nu je weet wat preventief gebruik van voedingssupplementen inhoudt, gaan wij onderstaand in op het reactief gebruiken ervan.

De ins en outs omtrent reactief supplementen gebruiken 

Zoals de naam al doet vermoeden, is het reactief gebruikmaken van supplementen enkel aan de orde wanneer je een reeds bestaande gezondheidsklacht wilt verhelpen of verminderen. Met andere woorden, je slikt een supplement alleen als er zich een gezondheidsklacht voordoet die je middels suppletie kunt verhelpen.

Vaak komt het reactief gebruiken van supplementen voort uit de diagnose die door een medisch specialist gesteld is. Blijkt bijvoorbeeld dat jouw vitamine D peil te laag is en je daardoor een vitamine D tekort hebt? Dan zal een vitamine D supplement reactief gebruikt worden om dit tekort te bestrijden. Naderhand, dus.

Een ander voorbeeld van reactief gebruik, is het slikken van een ijzersupplement wegens bloedarmoede. Eerst wordt er door een medisch specialist vastgesteld dat je bloedarmoede hebt, vervolgens stem je daar het gebruik van supplementen op af - door middel van een ijzersupplement. Ofwel, een andere benadering dan preventief gebruik.

Dit artikel wordt u aangeboden door Supplementen.nl. Het is niet gemaakt onder verantwoordelijkheid van de redactie van deze uitgave.

Advertenties doorgeplaatst vanuit Achterhoek Nieuws Borculo-Ruurlo