Met groot genoegen onthulde wethouder Arjen van Gijssel het plaatje op de eerste steen: 'Het is me een grote eer zelfs.' Foto: PR

Met groot genoegen onthulde wethouder Arjen van Gijssel het plaatje op de eerste steen: 'Het is me een grote eer zelfs.' Foto: PR

‘Eerste steen’ voor woonzorglocatie in voormalige Sint Willibrordusschool

Wonen

Arjen van Gijssel bevestigt plaatje op bijna 100 jaar oude gevel 

Door Jan Hendriksen

RUURLO - De al bijna 100 jaar oude gevel aan de Stationsstraat in Ruurlo is bewaard gebleven, maar daarachter realiseert woonzorgorganisatie Saamborgh 21 woonzorgappartementen voor zorgbehoevende ouderen. Symbolisch legde wethouder Arjen van Gijssel van de gemeente Berkelland vorige week woensdag de eerste steen voor de nieuwbouw. Naar verwachting kunnen de eerste bewoners in het voorjaar van 2023 worden verwelkomd.

In 1929 zette gemeentearchitect Kuipers er een gebouw neer in de stijl van de Delfse school. Een karakteristiek schoolgebouw uit het Interbellum, zoals historici dat noemen. Katholiek - met het kruis in de imposante topgevel en de o zo Ruurlose naam Willibrordus (naar het broertje van een andere Cuypers, Pierre Cuypers van het Centraal Station en Rijksmuseum in Amsterdam) en naar de naam van de oorspronkelijke Dorpskerk.
“Dat gebouw heeft achter haar gelukkig behouden gevel een nieuw onderkomen en functie gekregen. Ooit liep er een lange gang achter de voordeur naar de schoollokalen en hoorde je het geroezemoes en de voetstappen van enthousiaste kinderen. Ooit hoorde ik hier de klanken van mijn eigen dochters in het meidenkoor”, aldus Van Gijssel. “Van kakelende kinderen naar stille senioren. Niet dat het oorspronkelijke gebouw, bijna honderd jaar geworden, zelf nooit werd gewijzigd. Eigenlijk is er steeds gebouwd en verbouwd achter haar trotse gevel. Eerst kwamen er leerlingen bij, later stabiliseerde dat”, zei de wethouder tijdens de bijeenkomst.
De tijden veranderen. In 2014  betrok de Willibrordusschool het nieuwe gebouw bij sportpark ‘t Rikkelder. En verhuurde de gemeente Berkelland het pand een tijdlang aan Bronkhorst High Tech. “En nu is de trotse gevel de poort naar 21 zorgappartementen, in mooie harmonie met de omgeving, op loopafstand van de trein. Die harmonie, die kwaliteit, waren belangrijke voorwaarden voor de gemeente toen het via een bidbook procedure werd verkocht. De ontwikkelaar Gaudium, PLegt bouw als aannemer en Saamborgh als exploitant bieden nu iets moois aan Ruurlo”, aldus wethouder Van Gijssel.

Levend bewijs
“Ik krijg wel eens de vraag: wordt er nog wel gebouwd in Berkelland? Ziehier het levende bewijs. We gaan de komende jaren een flinke impuls geven aan bouwen. We komen op stoom. Moeten we ook wel. Want onze inwoners willen woningen voor starters, gezinnen, ouderen. Vandaag dus, op deze plek, zorgwoningen. Omdat je altijd bezig moet blijven met de woningvoorraad in je gemeente en dorp. Nieuwbouw, aanbouw, sloop, herbouw. Met oog voor behoud van cultuurhistorische waarden. Met respect voor het verleden. Ik vind dit project daarin zeer geslaagd. Ik loop er iedere dag met mijn hond langs en heb de werkzaamheden met plezier gevolgd. Ik hoop dat de toekomstige bewoners er veel woongenot zullen krijgen. Met groot genoegen wil ik het plaatje op de eerste steen plaatsen. Het is me een grote eer zelfs”, zei Arjen van Gijssel.


Advertenties doorgeplaatst vanuit Achterhoek Nieuws Borculo-Ruurlo