De Meergaarden. Archieffoto: Wim Heutink

De Meergaarden. Archieffoto: Wim Heutink

Wim Heutink

Renovatie voor De Werf en totale metamorfose voor de Meergaarden

Wonen

Zorgaanbieder Livio neemt grote stap naar toekomst

BERKELLAND - Zorgaanbieder Livio met locaties in Eibergen (De Meergaarden) en Neede (De Werf) gaat voor een miljoenen kostende metamorfose. Niet alleen liggen er grootscheepse renovaties en verbouwingen van de bestaande locaties en zelfs nieuwbouw in het verschiet, maar ook wordt er qua zorg(faciliteiten) een weg naar de toekomst ingeslagen. 

Door Henk Klein Holte

In Eibergen ondergaat De Meergaarden, naar verwachting in 2023, een grootscheepse renovatie. Jan-Pieter Maas, zorgmanager bij Livio: “De Meergaarden is verouderd. Het is van origine een verzorgingshuis. Dat gaan we omvormen tot een locatie voor verpleeghuiszorg. Het betekent dat de appartementen ruimer moeten worden, met allemaal een eigen doucheruimte die voldoende ruimte biedt voor het gebruik van bijvoorbeeld zaken als een rolstoel en tillift. Alleen de buitenmuren blijven overeind. Doordat er nu veel algemene ruimtes in het gebouw zitten, kunnen we ruimere appartementen realiseren en waarschijnlijk zelfs een aantal meer.”

Waar nu in alle negen woon-zorg-locaties van Livio bewoners zitten met diverse zorgbehoeften zal er straks per locatie gespecialiseerde zorg worden geleverd; óf locatie psycho-geriatrische zorg óf somatische zorg. “We willen daarnaast ook de mensen met een lichtere zorgbehoefte een plek blijven bieden. Maar de tendens is dat mensen steeds ouder worden - de komende jaren verdubbelt het aantal 75-plussers- met een steeds intensievere zorgvraag, dus meer verpleeghuiszorg, wordt gevraagd. Wij spelen daar op in onder meer door per locatie te specialiseren. Op locatie De Werf in Neede zal in de loop van dit jaar worden begonnen met de renovatie. Daar zullen straks met name cliënten wonen met somatische aandoeningen.”

De medewerkers en cliënten zijn afgelopen week al op de hoogte gesteld van de plannen. Nieuwe bewoners worden meteen aan de hand van hun zorgbehoefte in de juiste locatie ondergebracht. “Er ontstond enige onrust onder bewoners na de bekendmaking. We willen de mensen zoveel mogelijk op hun plek laten. Bij onveranderde zorgvraag zal dat in de meeste gevallen ook kunnen. Maar in enkele gevallen ontkomen we niet aan verhuizing. Maar we doen er alles aan om onnodige belasting, die een verhuizing nu eenmaal betekent voor deze doelgroep, te voorkomen. Ook bij de nieuwbouw in Haaksbergen zal dat meevallen, omdat we op ons terrein naast het huidige Saalmerink de totale nieuwbouw kunnen realiseren. Dat betekent dat de bewoners maar eenmaal, over korte afstand, hoeven verhuizen.”

Onderscheidend. Een woord dat door Maas meermaals wordt gebezigd. Onderscheidend in de zorg voor de cliënten, qua woningaanbod (ruimer, met meer faciliteiten, met moderne toepassingen als domotica en letterlijk een opener benadering) maar evenzo voor de medewerkers, die hun werk met meer plezier moeten kunnen beleven als in 2025 de hele omvorming is voltooid. Ook weer door de moderne zorgtoepassingen, waaronder robots, die de werkdruk verlichten en helpen de zorgtaken adequaat te kunnen uitvoeren. “Zo kunnen we door inzet van robots bijvoorbeeld af van de gesloten psycho-geriatrische afdelingen”, benoemt Maas een groot voordeel. “We zijn ook bezig met de branding, we willen echt die onderscheidende wekgever zijn in de zorg. Dat is ook nodig om het benodigde personeel te kunnen aantrekken.”

Wijzend op de schaarste van zorgpersoneel op de toch al krappe arbeidsmarkt, zegt Maas: “We mikken op een mix van werven van personeel en zelf opleiden, bijvoorbeeld in samenwerking van de ROC’s waarmee we nu ook al werken. We willen mensen enthousiasmeren voor het werk in de zorg en ook om door te stromen, bijvoorbeeld tot gespecialiseerd verpleegkundige.”

Advertenties doorgeplaatst vanuit Achterhoek Nieuws Borculo-Ruurlo