Voorzitter Gerard Rothman (l) van de Stichting Berkelland Oproep Bus neemt de sleutels van de nieuwe Naoberauto in ontvangst van de verkoper van garage Pouw in Kampen. Foto: PR

Voorzitter Gerard Rothman (l) van de Stichting Berkelland Oproep Bus neemt de sleutels van de nieuwe Naoberauto in ontvangst van de verkoper van garage Pouw in Kampen. Foto: PR

Naoberbus Berkelland is op zoek naar ‘vrienden’

Vervoer

Actie om vervoer in de toekomst te kunnen voortzetten

Door Jan Hendriksen

RUURLO - De Naoberbus in de gemeente Berkelland hoopt veel nieuwe vrienden te maken. Om de vervoersactiviteiten ook in de toekomst te kunnen blijven garanderen zijn er naast vrijwilligers ook extra financiële middelen hard nodig. De Noaberbus ontvangt namelijk geen subsidie van de gemeente Berkelland. De Stichting Berkelland Oproep Bus, die twee Naoberauto’s exploiteert start daarom een actie: ‘Word Vriend van de Naoberbus’.

Om het vervoer voor de momenteel ruim 150 gebruikers in de toekomst betaalbaar houden kan men ‘vriend’ van de Naoberbus worden door maandelijks of jaarlijks een bijdrage aan de stichting over te maken. Het te doneren bedrag is vrij maar een bijdrage van vijf euro per maand of vijftig euro per jaar wordt zeer op prijs gesteld.
De Naoberbus is al ruim zeven jaar een vertrouwde verschijning in het straatbeeld van de gemeente Berkelland. Voor de twee naoberauto’s zijn ruim vijfentwintig vrijwilligers dagelijks actief. De chauffeurs, onder wie drie vrouwen, rijden van ‘s morgens 8.30 uur tot ‘s avonds 18.00 uur. Inwoners van de gemeente Berkelland (vaak oudere kwetsbare mensen) die voor vervoer afhankelijk zijn van anderen worden op afspraak vervoerd van deur tot deur. “Wij zorgen er op deze manier voor dat mensen niet vereenzamen, dat zij boodschappen kunnen blijven doen en dat ze naar hun club of zorgboerderij kunnen gaan. Maar ook naar bijvoorbeeld familieleden en de fysiotherapie”, zegt voorzitter Gerard Rothman van Stichting Berkelland Oproep Bus.
De stichting vindt dat iedereen moet kunnen deelnemen aan het sociale leven en de maatschappij zonder telkens weer een beroep te moeten doen op een mantelzorger, kinderen of buren. “We versterken de leefkracht van vaak kwetsbare mensen en springen in het gat dat er ligt tussen openbaar vervoer en duur taxivervoer”, vult coördinator Peter van Rijsingen aan.

Betaalbaar
De twee auto’s rijden naar elk adres binnen de gemeente Berkelland en ook naar de kernen Barchem, Lochem en Groenlo. In deze twee laatste plaatsen zijn diverse verzorgingshuizen te vinden en bijvoorbeeld buitenpostklinieken. De directe opbrengsten genereert de Naoberbus uit de verkoop van de strippenkaarten en het lidmaatschapsgeld. En daarnaast heeft men sinds de sterke brandstofstijging vorig jaar een opstaptarief ingevoerd.
Gerard Rothman: “Als zich voldoende nieuwe vrienden hebben aangemeld willen wij die opstapstrip weer laten vallen. De inkomsten uit de vriendenactie komen geheel ten goede aan de klanten. Verder zijn we blij met de sponsoren die ons jaarlijks steunen. Maar om de bus in de toekomst betaalbaar te houden zullen we meer inkomsten moeten genereren. Daarom hopen we met de actie ‘Word Vriend van de Naoberbus’ ook meer sponsoren voor reclame op onze voertuigen te werven.”

Missie
De Naoberbus, een organisatie zonder winstoogmerk, werd in 2012 opgericht als onafhankelijke Stichting Berkelland Oproep Bus (B.O.B.) en wordt geheel door vrijwilligers gerund. De eerste rit was op 16 november 2015. Met behulp van fondsen kon men destijds aan voldoende geld komen om een geschikte bus aan te schaffen. De vraag naar deze vorm van vervoer groeide enorm en dankzij een donatie van de Rabobank kom de Naoberbus in 2018 een tweede voertuig aanschaffen.
De Naoberbus heeft een duidelijke missie: Het bijdragen aan de leefbaarheid en sociale samenhang van de Berkellandse gemeenschap. Men heeft niet de intentie uit te breiden tot een vervoersdienst voor een groter gebied dan de gemeente Berkelland, De kracht van de organisatie zit ‘m in de kleinschaligheid, de overzichtelijkheid en betrouwbaarheid voor haar klanten: vervoer op maat, van deur tot deur, op de afgesproken tijd tegen lage kosten.

Rolstoelvervoer
De stichting beschikt momenteel over twee caddyachtige auto’s. Eén daarvan is uitgerust met een rolstoelinstallatie voor vervoer van één persoon in een rolstoel en twee begeleiders. De andere auto kan drie personen vervoeren en beschikt over voldoende bagageruimte voor rollators. De auto met de rolstoelinstallatie is vorig jaar augustus aangeschaft als tijdelijke vervanging van de rolstoelbus. Bij voldoende middelen wil men zo snel mogelijk weer terug naar een kleine rolstoelbus. Rolstoelvervoer is een belangrijke factor voor de Naoberbus.

Aanmelden
De rittenplanner is dagelijks tussen 9.00 en 12.00 uur bereikbaar via tel. 06-13839915. Ná 12.00 uur staat de voicemail aan. Op de voicemail kan men ook de aanvraag voor een rit inspreken. De planner belt dan de volgende dag terug.
Doet zich ‘s middags een probleem voor dan kan men de chauffeur in het voertuig bereiken. Het telefoonnummer wordt vermeld op het antwoordapparaat (dus plannerstelefoon bellen en bandje afluisteren). De dagelijkse gang van zaken wordt verzorgd door twee coördinatoren: Hans Stijntjes, tel. 06-29038598 en Peter van Rijsingen tel. 06-53253603.
Voor meer informatie of om vriend van de Noaberbus te worden: bel of kijk op de website.


www.naoberbus.nl

Advertenties doorgeplaatst vanuit Achterhoek Nieuws Borculo-Ruurlo