Witte Commer type BF 3023.Foto: Albert Antema
Witte Commer type BF 3023.Foto: Albert Antema

Commer Club Nederland bestaat 35 jaar

Vervoer

BORCULO - De modellen staan wellicht niet iedereen meer op het netvlies, maar de Commer was ooit een vertrouwd beeld in de straat. De van oorsprong Engelse bestelauto werd gebouwd tussen 1905 en 1980 en in groten getale gebruikt door onder meer vervoersbedrijf Van Gend & Loos en veel gemeentelijke brandweercorpsen. De keuze voor de Commer was overigens bijna vanzelfsprekend, aldus Commer-bezitter en oud-Borculoër Paul van Munster. Na de oorlog had de klant de keuze tussen de Commer en de Duitse concurrent. Die was toen snel gemaakt. De Commer wordt in ere gehouden door de Commer Club Nederland, die eind mei 35 jaar bestaat.

Door Rob Weeber

Paul en Anja van Munster maakten destijds deel uit van het eerste bestuur van de Commer Club Nederland (CCN) die op 28 mei 1987 werd opgericht. De leden zijn allen in bezit van een bedrijfswagen van het merk Commer, Dodge of Karrier, afkomstig van de fabrikant Rootes Concern. Albert Antema was al langer Commer-bezitter en sloot zich niet veel later aan. “Je moet echt wel gek zijn op het merk” legt hij uit. “Toen de wagens dagelijks in gebruik waren, was er prima mee te rijden. Het wordt echter lastiger als je hem af en toe gebruikt. Vrijwel alle bestaande wagens zijn tot camper omgebouwd en maken dus relatief weinig kilometers. Daar komt nog bij dat je toch wel wat technisch onderlegd moet zijn om hem te onderhouden. We zijn weliswaar een club met gelijkgestemden, maar we organiseren bijvoorbeeld geen sleuteldagen. Het zijn ook oude wagens en vele hebben jarenlang stilgestaan nadat ze zijn afgedankt. Ik heb mijn wagen gerestaureerd van 1991 tot 2019. Je bent eigenlijk nooit klaar.”
Antema bezit een Commer van het type BF 3023 uit 1959. De wagen weegt 4200 kg, levert 52 British horsepower en heeft een 2,3 liter motor, goed voor een verbruik van 1:6. In de jaren tachtig van de vorige eeuw ondernam hij een reis naar het Gotthard-gebied. “Op sommige stukken bergafwaarts reed ik slechts 5 km per uur. Je moest uitkijken met remmen, de wagen wordt namelijk niet afgeremd op de motor.”

Verticaal ontluchten
Het echtpaar Van Munster bezit een Commer van het type Walk-Thru, KAH 3023, de wagen met schuifdeur en doorloop vanaf de chauffeursplek naar de achterzijde. Met name Van Gend & Loos had dit type in gebruik. “Een van de pijnpuntjes aan zo’n auto is toch wel het onderhoud aan de remmen”, weet ook Van Munster. “Met name als je die moet ontluchten, kost dat veel moeite. Ik weet nog dat een garage in Enschede, die destijds Van Gend & Loos wagens in onderhoud had, de wagen verticaal optakelde om het systeem te ontluchten. Ook de rembekrachtiger ertussenuit halen, levert nadien een krachttoer op. De garagehouder zei tegen mij dat ik gelijk maar een zwaarder stuur moest monteren in dat geval. Je moest de kracht om te remmen zonder bekrachtiger namelijk halen uit het stevig naar je toe te trekken van het stuur.”
Hun wagen komt uit Enschede. Er stonden destijds meer dan honderd afgedankte Van Gend & Loos-exemplaren langs het spoor. Een handelaar uit Rotterdam kocht ze allemaal op, maar eentje wilde hij niet hebben, die stond namelijk niet meer op kenteken. Die heeft Van Munster toen gekocht. “Eigenlijk wilden we een Citroën bestelwagen van het type HY, maar die was veel te duur. Na de aanschaf heeft de Commer 19 jaar stilgestaan. In 2017 wilden we weer met de club op pad. Voorwaarde voor ons was wel dat onze auto helemaal opgeknapt moest zijn. Dat is gelukt.”

Hemelvaart-bijeenkomst bij Kerkemeijer
De Commer Club Nederland telde in het begin zo’n 140 leden. Nu zijn er nog zo’n 70 leden. Traditioneel wordt met Hemelvaart een weekend georganiseerd. Dit jaar is dat bij Buitencentrum Kerkemeijer Borculo. Van donderdag 26 tot en met zondag 29 mei staan de deelnemende leden daar geparkeerd. Hoewel het niet het karakter van een open dag heeft, zijn geïnteresseerden zeker welkom om een kijkje te komen nemen. Andere activiteiten in het kader van het 35-jarig jubileum zijn te lezen op de website van de CCN.


commerclub.nl

Rode Commer Walk-Thru type KAH 3023 Foto: Paul van Munster
Van Gend & Loos Walk Thru Commer in originele kleuren. Foto: PR

Advertenties doorgeplaatst vanuit Achterhoek Nieuws Borculo-Ruurlo