De vergadering van de Achterhoek Raad wordt geleid door Mark Boumans (linksboven), de voorzitter van de Regio Achterhoek. Foto: Kyra Broshuis

De vergadering van de Achterhoek Raad wordt geleid door Mark Boumans (linksboven), de voorzitter van de Regio Achterhoek. Foto: Kyra Broshuis

Partijen verdringen zich bij protest tegen Noordtak

Vervoer

OOST GELRE - Met de gemeenteraadsverkiezingen voor de deur grijpen de politieke partijen hun podium. Dat komt vooral tot uiting bij de protesten tegen de gevreesde Noordtak; de doortrekking van de Betuwelijn die de gemeente Oost Gelre zal doorsnijden. OLW van Paul Wallerbos nam het initiatief voor een extra vergadering van de Acherhoek Raad, de PvdA initieerde een petitie, het CDA zocht steun bij Pieter Omtzigt en ook OOG liet weten tegen de komst van de Noordtak te zijn. Bij de extra ingelaste vergadering van de Achterhoek Raad over de Noordtak afgelopen maandag dienen VVD Achterhoek, PvdA Achterhoek, Lokaal Belang Oude IJsselstreek, PRO! Oude IJsselstreek  en PvLM Doetinchem gezamenlijk een motie in.

Rampzalige gevolgen
De partijen zeggen in de motie dat er geen draagvlak is voor een goederenspoorlijn door het veelgeroemde coulisselandschap. Daarnaast zeggen de partijen dat er een reeds lopend proces met onafhankelijk onderzoek naar nut, noodzaak en haalbaarheid verstoord wordt. “Een mogelijk Noordtak die de Achterhoek doorsnijdt, zorgt voor veel onrust onder de inwoners en heeft rampzalige gevolgen voor de kwaliteit van leven in de regio. De Achterhoekse gemeenten zijn plannen aan het uitrollen om hun gemeente en de regio als een robuuste toekomstbestendige regio neer te zitten waar het goed wonen, werken en recreëren is”, zegt Kees Porskamp van de VVD. De partij roept de Achterhoek Board op om alle gemeenteraden in de Achterhoek op te roepen om zich krachtig uit te spreken tegen een Noordtak door de Achterhoek. Ook wil de partij dat de motie onder de aandacht wordt gebracht van de provincie Gelderland, politieke fracties in de Tweede Kamer en leden van het kabinet.

Duitsland
Ook het CDA komt met een motie waarin vooral wordt opgeroepen tot een definitiefase van het onafhankelijk onderzoek naar nut en noodzaak. “Daarbij moet nadrukkelijk ook nut en noodzaak van de Duitsers in beeld komen. De focus moet niet alleen liggen op het spoor in Nederland én Duitsland, maar ook de binnenvaart in beide landen moet bij het onderzoek betrokken worden”, zegt Walter Leemreize van het CDA. De motie wordt uiteindelijk ingetrokken omdat die als ‘te vroeg’ wordt gezien.

De gehele Achterhoek Raad spreekt zich deze avond uit tegen de Noordtak, dus ook de fracties van de landelijke partijen die zich daarmee tegen de eigen fracties in de Tweede Kamer keren. De Achterhoek Raad vergadert op 7 maart verder over de mogelijke Noordtak en wil dan de inhoudelijke strategie bepalen. 

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant