Puck Langenbarg en Pepijn Reinderink. Vorige maand werden beide Ruurloërs nationaal kampioen op de weg bij de junioren en beloften. Foto: Jan Hendriksen

Puck Langenbarg en Pepijn Reinderink. Vorige maand werden beide Ruurloërs nationaal kampioen op de weg bij de junioren en beloften. Foto: Jan Hendriksen

Twee Ruurloërs strijden mee in WK wielrennen: Puck Langebarg en Pepijn Reinderink

Sport

RUURLO - Er doet zich volgende week een uniek feit voor. Twee jonge Ruurloërs nemen deel aan de wereldkampioenschappen wielrennen in het Schotse Glasgow. Het zijn Puck Langenbarg en Pepijn Reinderink, die vorige maand allebei nationaal kampioen op de weg werden. Puck (17) bij de junioren en Pepijn (21) bij de beloften. In de aanloop naar het wereldkampioenschap legden we beide talentvolle sporters een aantal vragen voor.

Door Jan Hendriksen

- Op welke leeftijd ben je met wielrennen begonnen en ben je ook lid (geweest) van een Ruurlose sportvereniging?
Puck: “Ik ben begonnen met wielrennen in september 2015. Dat wordt dit jaar dus acht jaar geleden. Ik was toen tien jaar en werd lid van RTC de Stofwolk in Eibergen. Ik ging erheen om eens te kijken of het wat was en was meteen verkocht. Sindsdien ben ik er vol voor gegaan. Van een Ruurlose vereniging ben ik geen lid geweest.
Pepijn“Ik ben begonnen met wielrennen in mijn twaalfde levensjaar. Voordien deed ik aan voetbal bij VV Ruurlo. Heb een jaartje voetbal en wielrennen gecombineerd, maar kwam er uiteindelijk achter dat ik wielrennen meer ambieerde. Toen ben ik begonnen bij RTC de Stofwolk in Eibergen, waar ik nog altijd trots lid van ben.”

- Bij welke wielerploeg (club) ben je momenteel actief?
Puck: “Ik fiets op dit moment voor de wielerploeg in Schijndel. Dit is een wielerclub ook voor jeugd en ze hebben ook een vrouwenploeg opgezet. Ik fiets daar sinds 2020.”
Pepijn: “Mijn huidige wielerploeg is het Belgische Soudal Quickstep Devolopment.

- Hoe waren de reacties vanuit Ruurlo op de nationale titel vorige maand?
Puck: “Reacties vanuit Ruurlo waren er niet heel veel. Heb natuurlijk van de mensen die mij goed kennen vanuit Ruurlo allemaal wel leuke reacties gehad. Ook familie en vrienden waren heel blij en gunden mij het allemaal.”
Pepijn: “Heb veel lieve berichten ontvangen van Ruurlose inwoners. Het is leuk om te zien dat zoveel volk mijn wielercarrière volgt.”

- Hoeveel trainingsuren maakt je momenteel en heb je die ook aangepast aan je komende deelname aan het WK in Schotland? 
Puck: “De training is nu rond de tien tot twaalf uur per week. Dit verschilt per keer, of ik een wedstrijd heb of niet. Als ik in het weekend geen wedstrijd heb kan ik natuurlijk meer trainen want dan heb je daar twee dagen extra voor. Ik heb mijn trainingsuren naar het WK toe niet heel erg aangepast. Voor die tijd train je veel. In de week voor vertrek train je niet echt hard meer maar onderhoud je het meer door duurritjes te doen.”
Pepijn: “Ik heb geen standaard aantal uren per week dat ik moet trainen. Dat zijn soms weken van veel trainen (meer dan 25 uur) en rustiger weken (15 tot 20 uur) om weer te herstellen. Dit is vooralsnog optimaal geweest richting het WK. Afgelopen weekend werd ik nog derde in de Hel van Voerendaal, waarin ik voelde dat de vorm top is. Vanaf nu onderhoud ik de vorm tot het WK.”

- De deelname aan het WK betreft een wegwedstrijd. Ben je ook nog actief op andere onderdelen van de wielersport?
Puck: “Naast het wielrennen op de weg doe ik in de winterperiode van oktober tot februari aan veldrijden. Ook hier probeer ik het hoogste uit mezelf te halen. Ik vind allebei superleuk om te doen. En nu ik het nog goed kan combineren met elkaar maak ik hierin nog geen keuze.”
Pepijn: “Nee, ik focus mij op het wegwielrennen. Na mijn knieblessure in 2022 laat ik het veldrijden voor wat het is.”

- Wie is je grote voorbeeld en/of idool in de wielersport?
Puck: “Mijn grote idool in de wielersport bij de mannen is toch wel Mathieu van de Poel. Dit komt omdat hij ook nog steeds beide disciplines combineert en in allebei goed is. Bij de vrouwen is het dan toch wel mijn naamgenood Puck Pieterse. Zij is een voorbeeld voor mij omdat ik het gewoon super vind hoe zij altijd fietst.”
Pepijn: “Vroeger was mijn grote idool Andy Schleck. Nu heb ik dat niet meer, maar dat neemt niet weg dat ik af en toe nog wel eens oude filmpjes van hem bekijk.”

- Wanneer kom je in actie op het WK en wat vind je van het parcours in Glasgow?
Puck: “Ik kom in actie op 5 augustus. Het parcours heb ik natuurlijk nog niet in het echt gezien maar al wel op foto’s. Ook heb ik gezien dat er klimmetjes inzitten maar dat die allemaal ‘kort’ zijn. Dit ligt me wel.”
Pepijn: “Voor mij zal WK plaatsvinden op 12 augustus. Het parcours heb ik nog niet verkend. Maar het schijnt veel draaien en keren te zijn en er zitten toch nog wat explosieve klimmetjes in. Dit zou mij goed moeten liggen.”

- Wat zijn je verwachtingen voor je WK-deelname en is het reëel om aan een eventuele topnotering te denken?
Puck: “Mijn verwachtingen voor het WK weet ik zelf niet zo goed, ik hoop natuurlijk vooraan mee te kunnen en daar ook een plekje te halen. Maar ik moet eerst eens gaan kijken hoe het parcours is en dan doelen voor mezelf gaan stellen. En dan zien hoe natuurlijk de wedstrijd zelf verloopt.”
Pepijn: “Ik ga naar het WK om te winnen en zie dat als haalbaar.” 

- Gaan er familieleden en/of supporters uit Ruurlo mee naar Schotland?
Puck: “Mijn ouders reizen mee af naar Glasgow om mij daar te zien fietsen. Verder volgen familie en vrienden mij vanuit huis.”
Pepijn: “Mijn ouders zullen aanwezig zijn in Glasgow om mij te supporteren. Ik had ook niet anders verwacht, want ze komen elke koers kijken.”

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant