Er vonden afgelopen weekeinde maar liefst ruim vierhonderd starts plaats tijdens de Tractor Pulling in Ruurlo. Foto: Achterhoekfoto.nl/Gradus Derksen

Er vonden afgelopen weekeinde maar liefst ruim vierhonderd starts plaats tijdens de Tractor Pulling in Ruurlo. Foto: Achterhoekfoto.nl/Gradus Derksen

JRM

Red Devil team test monster op thuisbaan in Oltwater Arena

Sport

Meer dan vierhonderd trekbeurten tijdens Tractorpulling Ruurlo

Door Jan Hendriksen

RUURLO - Nog snel werd er door enkele mannen in hun zwart -rode overalls wat gesleuteld aan de imposante tractor. Over enkele minuten moest zaterdagavond rond acht uur de Red Devil bestuurd door Maikel Hendriksen namelijk de Oltwater Arena in. Niet om officieel deel te nemen aan de Tractorpulling wedstrijden van de Ruurlose buurtvereniging Brouwershoek die afgelopen zaterdag en zondag nabij het erf van Maikels ouderlijke boerderij plaatsvonden. Want dat mag niet.

“Nee, het zijn dit weekeinde voor ons pure test- en demonstratiebeurten. We hebben dispensatie om hier te mogen starten. Want we komen in officiële wedstrijden van de Nederlandse Truck- en Tractorpulling Organisatie (NTTO) uit in de Supersportklasse 4.500 kg en dan mag je niet aan wedstrijden als deze deelnemen. De sleepwagens zijn namelijk niet naar Europese maatstaven gecertificeerd”, legt vader Wim Hendriksen (65) uit. Hij raakte een kleine dertig jaar geleden aan ‘verslaafd’ aan tractorpulling en inmiddels bestuurt zijn zoon Maikel (30) uit Neede de imposante tractor tijdens de wedstrijden die omgeven zijn door een heel team van monteurs. Tijdens de twee trekbeurten zaterdagavond werden onder meer de banden van het krachtmonster getest. “Komende zaterdag rijden we in Putten weer een officiële wedstrijd die meetelt voor het nationaal kampioenschap”, zo verklaart Maikel na de eerste demonstratie. 

De Red Devil presteert dit seizoen uitermate goed in de 4.500 kg Supersportklasse. Na acht van de dertien wedstrijden staat het team op een gedeelde vijfde plaats in een veld van twaalf deelnemers. Reikhalzend kijkt het team uit naar de wedstrijd in Lochem die op zaterdag 5 augustus op de agenda prijkt. “Een thuiswedstrijd die altijd heel speciaal is. We presenteren ons dan ook aan onze sponsors. Want zonder hen is deze sport niet te beoefenen”, aldus Hendriksen sr.

Full-pull
Intussen stond zaterdagavond de 35-jarige Roy ter Haar met zijn Ford 9600 klaar om zijn tractor voor een van de twee sleepwagens met de ludieke namen van De Stille Wille en Buurman en Buurman te plaatsen. De Barchemer die ook deel uitmaakt van het organisatiecomité kwam dit weekeinde voor het eerst dit seizoen in actie in de 4.500 kg sportklasse. Technische mankementen aan de tractor en drukke werkzaamheden op de boerderij weerhielden Ter Haar ervan om deel te nemen aan eerdere regionale wedstrijden voor de competitie van de Stichting Trekkertrek Twente Achterhoek.
In de eerste trekbeurt komt Ter Haar onder leiding van de enthousiaste presentatoren Gerrit Borgman uit Vierakker en Gerben Luimes uit Halle tot een afstand van 73.97 meter. “Een full-pull van honderd meter zat er nog niet in. De trekker staat nog niet helemaal goed afgesteld”, zo verklaarde de Barchemer terwijl hij nog wat sleutelde aan de afstelling van de brandstofpomp.

Vrijwilligers
Samen met mede-organisator Martijn Nijenhuis keken Ter Haar en de andere commissieleden zondagavond terug op een geslaagde achttiende editie van de Tractorpulling Ruurlo. “Meer dan vierhonderd trekbeurten in elf verschillende klassen, veel publiek, prachtig weer en volop gezelligheid. En dank aan al onze vrijwilligers. Want zonder hen kunnen we als Tractorpulling commissie van Buurtvereniging Brouwershoek dit niet organiseren.” Zo fungeerden Gerrit Boeijink, Johnny Langermans, Willem Wezinkhof en Gerard Ooyman twee dagen lang als parkeerwachters. “Mannen die onmisbaar zijn”, zo besluit Nijenhuis zijn relaas terwijl de vrijwilligers in de veldschuur nabij de Oltwater Arena zondagavond rond de klok van negen uur het festijn onder het genot van en drankje en hapje evalueren.
Meer foto’s op de website.


www.achterhoekfoto.nl

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant