De winnaars van het PLUS Stam Karel Stegemantoernooi 2023: FC Groningen. Foto's: Blacktax

De winnaars van het PLUS Stam Karel Stegemantoernooi 2023: FC Groningen. Foto's: Blacktax 

blacktax

Hoofdmacht VV Ruurlo handhaaft zich als derdeklasser op slotdag van het toernooi

Sport

RUURLO – Het onophoudelijke gezang ‘Kom op Halmstads’ gedurende de verlening en de strafschoppenserie van een kleine twintig Ruurlose jeugdspelers, die de sluitingsceremonie van de 37ste editie van het PLUS Stam Karel Stegeman Toernooi zouden opluisteren, mocht uiteindelijk niet baten. De titelverdediger uit Zweden moest na de 1-1 eindstand in het finaleduel de meerdere erkennen in debutant FC Groningen. De noordelingen wonnen de spectaculaire strafschoppenserie met 2-1. En daarmee kreeg het toernooi sinds 2017 weer een Nederlandse winnaar. Sparta Rotterdam was destijds de laatste. De laatste drie edities in 2018, 2019 en 2022 werden namelijk door Scandinavische ploegen gewonnen.

Door Jan Hendriksen

Tijdens de slotceremonie liet voorzitter Henry Meutstege van VV Ruurlo weten dat de 37ste editie van het internationale jeugdvoetbaltoernooi O19 dat dit het beste toernooi ooit was mede door medewerking van de ruim tachtig gastgezinnen, de talloze vrijwilligers en de tientallen sponsors. Ditmaal mengden zich geen gastgezinnen in de feestvreugde van de toernooiwinnaars, want de Groningers waren namelijk als enige deelnemer - buiten De Graafschap om - op verzoek van de Noordelingen niet in gastgezinnen ondergebracht. Men had op eigen kosten voor een onderkomen in hotel in Lochem gekozen. “Daar hebben we bewust voor gekozen om het teamgevoel te vergroten. Het waren onze laatste wedstrijden van het seizoen”, zo liet trainer Melchior Schoenmakers weten. De oud-betaald voetbalspeler (47) die voor onder meer SC Heerenveen en FC Groningen uitkwam was zeer content met de organisatie van het toernooi. “Perfecte tegenstanders, gemoedelijke mensen en een uitstekende sfeer. We komen volgend jaar graag terug om onze titel verdedigen”, aldus de winnende trainer.
In de finale nam FC Groningen vroeg in de eerste helft de leiding door een doelpunt van Robin Kelder en in de tweede helft nam Edmond Berisha de gelijkmaker van Halmstads BK voor zijn rekening. Beide ploegen kwamen niet meer tot scoren, waardoor een verlenging noodzakelijk was. Ook hierin werd niet gescoord, zodat strafschoppen de beslissing moesten brengen. FC Groningen bleek over de beste zenuwen te beschikken en mede door doelman Silva Elum, die drie strafschoppen van Halmstads uit zijn doel ranselde.

Degradatie
Aanvoerder Roy Leicester (17) van FC Groningen was ook in zijn nopjes met de toernooioverwinning. “We begonnen zaterdag matig aan het toernooi door het 3-1 verlies tegen NAC Breda. Maar vervolgens kregen we in de vier andere poulewedstrijden geen doelpunt meer tegen en troffen we als tweede uit de poule vandaag in de halve finale De Graafschap waar we met 2-1 van wonnen. En we hebben goed naar de woorden van de burgemeester geluisterd”, zo analyseerde de winnende aanvoerder maandag na huldiging het toernooi. Joost van Oostrum had tijdens de officiële opening van het toernooi zaterdag namelijk verwezen naar de degradatie van FC Groningen uit de Eredivisie. “Jullie kunnen hier in de Achterhoek als Noordelingen de eer hoog houden”, stelde de burgemeester van Berkelland, die voorafgaand aan de opening delegaties van de deelnemende teams bij Hotel Avenarius persoonlijk had ontvangen en verwelkomd.

Nacompetitie
Maandag op de derde - en tevens slotdag van het toernooi werden op het hoofdveld van sportpark ‘t Rikkelder, voordat het eerste elftal van VV Ruurlo zijn laatste competitieduel van het seizoen tegen Saasveldia afwerkte, de halve finales, een Nederlandse en een Scandinavische van het toernooi gespeeld. Voor de hoofdmacht van VV Ruurlo onder leiding van trainer Jan Lorsé, die het KS-team ook begeleidde, een uitermate belangrijk duel. Want om de nacompetitie te ontlopen moest er gewonnen worden van de Twentenaren. En dat deden de geel-zwarten ook op overtuigende wijze. Met een 3-0 overwinning werd Saasveldia de nacompetitie ingeduwd. En dat leidde tot de nodige euforie in de spelersgroep, begeleiding en de toeschouwers. Het KS-team van VV Ruurlo trad zaterdag tijdens de twee eerste poulewedstrijden aan met zeven basisspelers uit het eerste elftal. En dat leidde tot een unieke prestatie. Want in de tweede wedstrijd werd er met 2-1 gewonnen van uiteindelijk een van de twee finalisten van het toernooi: Halmstads BK. Dat dat was volgens toernooileider Hans Schurink in de geschiedenis van het toernooi nog nooit eerder gebeurd.

Volledige uitslag PLUS Stam KS 2023: 1. FC Groningen; 2. Halmstads BK (Zweden); 3. Silkeborg IF (Denemarken); 4. De Graafschap; 5. Kalmar FF (Zweden); 6. AC Horsens (Denemarken); 7. Hapoel Be’er Sheva (Israel);8. Union Saint-Gilloise (Belgie); 9. NAC Breda; 10. KV Mechelen (Belgie) ;11. RTS Widzew Lódz (Polen); 12. VV Ruurlo. De prijs voor de sportiefste ploeg, de Henk Wendt Trofee, ging naar het team van VV Ruurlo. Beste keeper werd Andreas Hermansen van AC Horsens en de beste speler Alex Hall van Halmstads BK. Met zes doelpunten werd Oskar Steinicke van Silkeborg IF topscorer van het toernooi.

Voor meer foto’s, zie de website van het toernooi.

www.karelstegemantoernooi.nl

 In de finale nam FC Groningen vroeg in de eerste helft de leiding door een doelpunt van Robin Kelder en in de tweede helft nam Edmond Berisha de gelijkmaker van Halmstads BK voor zijn rekening.
In de tweede poulewedstrijd won VV Ruurlo met  2-1 van uiteindelijk een van de twee finalisten van het toernooi: Halmstads BK.

Advertenties doorgeplaatst vanuit Achterhoek Nieuws Borculo-Ruurlo