Silkeborg IF is een van de twaalf deelnemende teams aan het Karel Stegeman Toernooi. Foto: PR

Silkeborg IF is een van de twaalf deelnemende teams aan het Karel Stegeman Toernooi. Foto: PR

Wie stopt de Scandinaviërs op Karel Stegeman Toernooi 2023 ?

Sport

RUURLO – De laatste drie edities van het Karel Stegeman Toernooi verdween de grote wisselbeker in de prijzenkast van een Zweedse club. In 2018 en 2019 ging de trofee mee in de bus van Kalmar FF en vorig jaar trok Halmstads BK aan het langste eind. In dezelfde periode eindigde elk jaar minimaal nog één club uit Scandinavië bij de eerste vier teams in de eindrangschikking.

In 2018 en 2019 waren dat respectievelijk Halmstads BK en het Deense AC Horsens en vorig jaar mengden zich met AC Horsens en Aalborg BK zelfs twee Deense clubs in de strijd om de ereplaatsen. Op basis van deze cijfers is de vraag ‘Wie stopt de Scandinaviërs?’ op zijn minst verdedigbaar, maar als je de prestaties van de vier Scandinavische clubs in de huidige competities er bij optelt dan lijkt het zelfs een terechte vraag. Zowel Kalmar FF, Halmstads BK, Silkeborg IF als AC Horsens staan in de top van de ranglijst en daarnaast reizen de meeste van hen ook af met een aanzienlijk aantal jeugd-internationals in de gelederen. Op basis van vergelijkbare cijfers moet het Belgische KV Mechelen, veelvoudig deelnemer, is staat worden geacht de Scandinaviërs het nodige tegengas te geven met in hun kielzog het Poolse Widzew Lódz, dat vorig jaar debuteerde en aan een geweldige reeks in hun competitie bezig is. Voor de twee debutanten Hapoel Be’er Sheva en het Belgische Union Saint-Gilloise lijkt op voorhand de rol van outsider weggelegd. Hapoel is de eerste Israëlische ploeg ooit op het KST, waardoor we zullen moeten afwachten hoe hun niveau zich verhoudt met dat van West-Europese teams. Het Brusselse Union, ooit één van de vooraanstaande clubs bij onze zuiderburen, timmert pas weer sinds kort aan de weg. Het eerste elftal liep vorig jaar maar net het landskampioenschap mis en is ook op dit moment weer in de race om de titel. Of de jeugdafdeling inmiddels ook al zover is, zullen we zien op de Ruurlose velden.

Zeer spannend
De drie Nederlandse teams naast VV Ruurlo, De Graafschap, NAC Breda en FC Groningen, spelen alle drie in de U18 Divisie 2 en behoren daarmee op dit moment tot de beste 16 U18-teams van ons land. Elke Divisie, ook Divisie 1, bestaat namelijk uit slechts acht teams, waarin een herfst- en een lente-competitie worden gespeeld, waaruit telkens twee teams promoveren en twee teams degraderen. Voor De Graafschap is het zeer spannend of het team zich weet te handhaven en NAC Breda en FC Groningen hebben nog een kleine kans op promotie. In de onderlinge confrontaties hebben de drie teams wisselend gepresteerd, waarmee gezegd is dat de teams elkaar qua sterkte niet veel ontlopen en daarnaast alle drie voldoende kwaliteit hebben om een goede prestatie op het KST te leveren.

Groot vraagteken
Hoe het team van de organiserende vereniging er tijdens het KST uitziet is tot bijna op het laatste moment een groot vraagteken. Dit heeft alles te maken met het feit dat Ruurlo 1 in een heftige strijd om lijfsbehoud verwikkeld is. Dit seizoen kunnen in de derde klasse namelijk maar liefst zes teams degraderen. De onderste drie teams degraderen rechtstreeks en de drie teams daarboven spelen nacompetitie. Ruurlo 1 staat net boven deze zes plaatsen, waardoor de laatste wedstrijd, tijdens het KST thuis tegen Saasveldia, uiterst cruciaal kan zijn. In dat geval zalRuurlo 1 geen spelers kunnen afstaan aan het KST-team.

Nieuw jasje
De arbitrage op het KST heeft enige veranderingen ondergaan. De coördinatie, jarenlang in goede handen bij Jan Floors uit Neede, is belegd bij Kevin Weever uit Vorden en Apeldoorner Nick Wenneker. Hierbij zijn door de organisatoren, nadrukkelijker dan voorheen, hogere eisen gesteld aan het niveau waarop de scheidsrechters bij de KNVB acteren en is tevens de rol van assistent-scheidsrechter niet langer belegd bij de teambegeleiders van VV Ruurlo, maar bij KNVB-scheidsrechters. De volgende scheidsrechters komen in actie: Jesper Sanders, Bryan van Leeuwen, Wessel ten Damme, Erik ter Brake, Teun van der Velden, Michel Nijdeken, Rick van Bussel, Jelle Besselsen en Kevin Weever. Zij worden bijgestaan door 16 assistent-scheidsrechters.
Hiermee is aan wensen van deelnemende clubs tegemoet gekomen en is een extra professionaliseringslag gemaakt.

Jeugdhoek
Naast internationaal jeugdvoetbal van topniveau is er voor de bezoekers nog veel meer te genieten, waarbij vooral aan de jeugd is gedacht. Uitgaand van mooi weer is, voor een hapje en een drankje, een verruimd terras gerealiseerd. Op zondag en maandag wordt op het sportcomplex een complete jeugdhoek ingericht met een springkussen, de gelegenheid om hutten te bouwen, mee te doen aan diverse voetbalbehendigheidsspelen of de Sjoeterz Nerf Battle. Ook zijn er te gekke prijzen te winnen. Om de slogan ‘Het Karel Stegeman Toernooi een dagje uit voor het gehele gezin’ zo realistisch mogelijk te laten zijn, is tijdens het gehele toernooi de entree gratis, inclusief de wedstrijd Ruurlo 1 – Saasveldia 1 op tweede pinksterdag.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant