V.l.n.r.. Ineke Wijkamp, Jelle Huizinga en Bas Bernauer bij de 'barometer' uit 1972/1973.  Foto's: Jan Hendriksen

V.l.n.r.. Ineke Wijkamp, Jelle Huizinga en Bas Bernauer bij de 'barometer' uit 1972/1973.  Foto's: Jan Hendriksen

Zwembad De Meene begint aan vijftigste seizoen

Sport

Inwoners Ruurlo brachten in 1972 een ton bij elkaar 

Door Jan Hendriksen

RUURLO - “Sinds de zomer van 1973 heeft Ruurlo een prachtig zwembad. Het zwembad trekt jaarlijks vele duizenden bezoekers uit de gehele regio. Dit is vooral te danken aan de unieke dubbele wedstrijdglijbaan.” Deze tekst prijkte in het quizboek van de eerste Ruurlose Dorpskwis die vrijdagavond werd gespeeld. Die woorden leidden de quizvragen in over het zwembad dat met diverse activiteiten in het laatste weekend van juni zijn 50-jarig bestaan viert. Eén van de vragen luidde: “Voor de oprichting van het zwembad is er vijftig jaar geleden geld ingezameld onder de Ruurlose bevolking. Hoe heette deze actie?”

Toeval of niet? Zonder dat ze van de quizvragen afwisten hadden voorzitter Ineke Wijkamp en vice-voorzitter Bas Bernauer van Stichting Zwembad Ruurlo en voorzitter van de jubileumcommissie Jelle Huizinga speciaal voor dit interview de oude ‘barometer’ van de actie uit 1973 meegebracht naar het zwembad. ‘Plons’ heette de actie destijds. De ‘barometer’ had al die jaren bij de boerderij van voormalig bestuurslid Wim Faber op zolder gelegen. De actie leverde in 1972 maar liefst honderdduizend gulden op!
“Was die actie destijds niet ontplooid dan had Ruurlo nooit een openluchtzwembad gehad. Met terugwerkende kracht willen we de initiatiefnemers van destijds nogmaals bedanken”, zegt Ineke Wijkamp. Hoeveel van de 31 deelnemende teams aan de Dorpskwis uiteindelijk de vraag goed hebben beantwoord is (nog) niet bekend. Wat wel duidelijk is, is dat het Ruurlose bad nog steeds een sterke aantrekkingskracht heeft op de Ruurloërs en de zwemliefhebbers in de regio. Vorig jaar kwamen er meer dan 50.000 bezoekers naar het bad. Bas Bernauer: “Daar zijn we best trots op. En dat zijn niet alleen Ruurloërs. Ook uit de wijde omgeving komen de zwemliefhebbers graag naar Ruurlo. Mede dankzij de groene en ruime omgeving, het chloorarme water en zoals bekend de dubbele wedstrijdglijbaan. Daar zijn we als stichting best wel trots op. Met ook nadrukkelijk de dank aan alle vrijwilligers van het zwembad. Want die zijn van onschatbare waarde.”

‘Lifeguards’
Net als elke andere vereniging of stichting kan ook zwembad De Meene niet meer zonder vrijwilligers. Inmiddels zijn er rond dertig actief. Zij voeren diverse werkzaamheden uit, variërend van het groenonderhoud, technische grote en kleine klussen tot kantinewerk. Daarnaast heeft de stichting de beschikking over zogenaamde ‘lifeguards’. “Dat zijn opgeleide vrijwilligers en vakantiekrachten die naast het badpersoneel toezicht bij en rond het bad houden”, aldus Jelle Huizinga die sinds anderhalf jaar werkzaam is voor Stichting Zwembad Ruurlo. De stichting heeft naast de exploitatie van het zwembad ook het beheer over sporthal ‘t Rikkenhage, het Kulturhus en de sportzaal aan de Schoolstraat.

Meer
Het openluchtbad, waar momenteel nog volop werkzaamheden gaande zijn in aanloop naar de opening op 22 april, telt drie bassins: een peuterbad, een ondiep bassin met verschillende speelobjecten waarin ook de dubbele glijbaan zijn eindpunt heeft en een groot diep 25 meter lang bassin dat vanuit een speciaal aangelegde kreek vanuit de Plaza toegankelijk is. Maar recreatiebad De Meene is méér dan alleen zwemmen. Dat blijkt onder meer uit het recreatieveld achter op het terrein dat voorzien is van diverse goals, baskets en een vergroot beachvolley- en handbalveld.
“Deze velden werden vooral tijdens de coronapandemie intensief gebruikt door onder meer volleybalvereniging Tornax, gymnastiekvereniging RGV en handbalvereniging Blauw Wit”, vertelt Ineke Wijkamp. “Ook aan de omgeving buiten het bad wordt volop aandacht besteed. Zoals aan het Ap Snijdersplein, vernoemd naar de man die ruim dertig jaar voorzitter van de zwembadstichting was. Op het braakliggende terrein van de voormalige midgetgolfbaan is zoals bekend gemeente Berkelland voornemens om de nieuwe Ruurlose sporthal te bouwen.”

Toekomst
Het bestuur van Stichting Zwembad Ruurlo zit niet stil en heeft de wens dat voor iedereen duidelijk wordt dat De Meene meer is dan alleen een zwembad. Diverse activiteiten voor verenigingen, straten, bedrijven of grote en kleine groepen kunnen op maat volledig worden verzorgd. Recreatiebad de Meene ziet de toekomst hoewel die voor zwembaden altijd spannend blijft met vertrouwen tegemoet zeker gezien nu de gemeente voorkeur heeft voor de Loolaan als plek voor de sporthal. Ineke Wijkamp: “Al is het alleen maar omdat de bevolking van Ruurlo en verre omgeving duidelijk laat merken trots te zijn op hun zwembad. Iedereen die De Meene bezoekt zal beamen dat die trots volkomen terecht is.”

Opening
Nog een paar dagen en dan gaat zwembad De Meene weer open. Op zaterdag 22 april om 10.30 uur start het jubileumseizoen. Dit is tevens de dag waarop het laatste ‘Golden ticket (een gratis abonnement) ergens in Ruurlo verstopt zal worden. Zaterdag is ook de laatste dag waarop abonnementen tegen voorverkoopprijzen aangeschaft kunnen worden. Vergeet dus niet om te profiteren van de extra voordelige tarieven. (Zie ook de website).
En wat het jubileumweekeinde betreft wordt jong en oud betrokken bij diverse activiteiten. Zo zijn de leerlingen van de vier Ruurlose basisscholen vrijdag 23 juni uitgenodigd voor een feestelijke zwem- en speeldag en vinden er zaterdag 24 juni en zondag 25 juni diverse activiteiten in en rond het bad plaats. Ook de sponsoren worden betrokken bij het jubileumweekeinde. Tijdens dit weekend, op de zaterdag, zal ook een sponsor-zwemactie plaatsvinden. De opbrengst van deze actie komt geheel ten goede van stichting Make-a-wish. Dit is een stichting die het vervullen van wensen van ernstig zieke kinderen mogelijk maakt. Het zwembad zal het hele jubileumweekend gratis toegankelijk zijn voor iedereen.

Glossy
Begin mei wordt er huis-aan-huis in Ruurlo een speciale glossy bezorgd met het feestprogramma maar ook allerlei wetenswaardigheden, de geschiedenis van De Meene en interviews met mensen die veel voor en nog steeds hebben betekend voor het zwembad.


www.zwembad-demeene.nl

V.l.n.r. Jelle Huizinga, Bas Bernauer en Ineke Wijkamp bij de dubbele waterglijbaan van De Meene.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant